Biblio Polis - Vol. 60 (2016) Nr. 1  
ARHIVA  
EMINESCIANA 2016 / EMINESCIANA 2016 / ЭМИНЕСЧИАНА 2016
Elena DABIJA
Fenomenul Eminescu

„Cu mâne zilele-ți adaogi,
Cu ieri viața ta o scazi
Și ai cu toate astea-n față
De-a pururi ziua cea de azi.”
(Mihai Eminescu)
La Centrul Academic Internațional Eminescu al BM „B.P. Hasdeu” spiritul Luceafărului poeziei românești este mereu prezent, iar în luna ianuarie am organizat Eminesciana 2016, care a cuprins un program de activități ample și variate. Acești 16 ani de activitate au fost ani de muncă cu dragoste de profesie și de patrimoniul național, universal și eminescian, în care am realizat: colaborare, parteneriat fructuos și vizite de lucru cu multe instituții și personalități remarcabile din mai multe țări; activități și programe culturale inedite; cercetare și editare de publicații de profil.
În perioada 13-21 ianuarie s-au desfășurat Zilele Centrului Academic Internațional Eminescu în care au fost organizate vizite ghidate pentru noi utilizatori cu genericul Centrul Academic Internațional Eminescu – 16 ani de valorificare și promovare a patrimoniului eminescian, precum și multiple activități cultural-artistice dedicate Marelui Poet Național. Am fost vizitați de admiratorii poetului din instituții preșcolare, școlare, gimnaziale, liceale și universitare. Au fost amenajate multe expoziții de carte în ambele săli: Mihai Eminescu pe meridianele lumii, Manuscrisele Mihai Eminescu – valoare națională și universală, Statui dedicate lui Eminescu, Mihai Eminescu – conștiința națională, Luceafărul limbii române, Eminescu – cel mai drag poet.
De la mic la mare au participat la conferința Editorialele istoriei. Din publicistica jurnalistului Mihai Eminescu; la masa rotundă Mitul cultural Eminescu; la întâlnirile cu personalități Eminescu – expresie integrală a sufletului românesc; Ion Jabinschi, de la arta poeziei la arta picturii; la discuțiile-dezbateri Mihai Eminescu în limbile lumii; Mihai Eminescu – cel de nemurirea noastră; Mihai Eminescu în context universal; la activitățile multimedia Mihai Eminescu în interpretări celebre; Mihai Eminescu – viața și opera în șapte limbi, Editorialele istoriei. Din publicistica lui Mihai Eminescu; la spectacolele Vreme trece, vreme vine; Sub semnul lui Eminescu; Dor de Eminescu; Ocrotiți de Eminescu; Mihai Eminescu – cel mai drag poet; Mihai Eminescu – eterna fascinație; La steaua; orele de lectură: Darul lui Dumnezeu; „Basm” de Geo Bogza; Legenda unui Geniu; la prezentările de carte Legenda unui Geniu.
Vizitatorii au fost inițiați despre istoricul fondării și activității instituției, personalitatea „Poetului nepereche” și operele sale, manuscrise, traduceri în alte limbi, ediții noi, cărți pentru copii, locul lui Mihai Eminescu în cultura universală, marile personalități preocupate de cercetarea și editarea patrimoniului eminescian. Bucuria lor a fost că au văzut și au răsfoit paginile celei mai mari cărți – un volum din colecția Poezii și ale celei mai mici cărți, Luceafărul.
Startul a avut loc în ziua de 13 ianuarie 2016, zi semnificativă, deoarece este ziua inaugurării centrului, cu expoziția personală de pictură cu genericul Din valurile vremii a domnului Ion Jabinschi. Vernisajul s-a încadrat în zilele comemorării Marelui Poet Național și a bucurat vizitatorii. Ion Jabinschi este un artist plastic de formație modernă, maestru în artele plastice și decorative, cadru didactic în învățământul artistic superior format la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Creând în domeniul picturii, picturii murale, artei fotografice, are în palmares multe expoziții personale și de grup. A fost apreciat cu multe distincții pentru participări la concursuri naționale și internaționale de artă plastică contemporană, cu lucrări în colecții publice și private din multe țări. La inaugurare au venit mulți prieteni, colegi de breaslă, profesori, studenți, rude, cunoscuți să-i ureze domnului Ion Jabinschi noi succese în domeniul profesat.
Ziua de 15 ianuarie este zi de mare importanță pentru cultura și literatura română datorită dublei sale semnificații: celebrarea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Omagierea Luceafărului Poeziei Noastre a adus la Centrul Academic Internațional Eminescu mai mulți vizitatori și oaspeți. Cu un program intitulat Ocrotiți de Eminescu s-au prezentat elevii claselor a IV-VI de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”, însoțiți de profesoara de limba și literatura româna Rodica Ciobanu. Au ascultat cu luare aminte legenda Darul lui Eminescu, povestirea Pâinea de Nicolae Rusu etc. Copiii au rămas foarte impresionați văzînd manuscrisele Poetului și au ascultat cu atenție relatarea despre evoluția proiectului de facsimilare a acestora. Impresiile și trăirile copiilor au fost deosebite. Au plecat cu promisiunea că vor citi opera poetului și își vor aminti de el mereu. Colaboratorii Centrului Eminescu i-au asigurat că-i așteaptă întotdeauna cu ușile deschise.
Spectacolul Sub semnul lui Eminescu a inclus un recital de cântece și poezii cu evoluarea copiilor de la grădinița nr. 40, grupele „Orhideea” și „Albinuțele”, ghidați de doamnele educatoare Ana Luchin și Maria Fondos, acompaniați de conducătorul artistic al ansamblului Floricele muzicale Svetlana Ohladciuc. Pe lângă programul prezentat copiii au ascultat mai multe scrieri artistice despre Mihai Eminescu: Basm de Geo Bogza, Darul lui Eminescu ș.a.
Să cunoască viața și opera lui Eminescu, pe înțelesul lor, au avut ocazia elevii clasei a III-a „B” de la Școala-Grădiniță „Pas cu pas” nr. 120, însoțiți de învățătoarea Daniela Buga, pedagogii Tatiana Golban și Marina Covganeț. Doamna Maria Chirilă le-a povestit mai multe legende despre copilul Mihai, despre familia Eminovici, despre studiile, debutul literar și creația poetului, locurile pe unde a fost Mihai Eminescu. Oaspeții au făcut cunoștință cu patrimoniul eminescian, majoritatea elevilor au recitat din poeziile eminesciene. Au avut posibilitatea să audieze poezii interpretate de actori celebri, să privească unele filme. Drept încurajare că au participat la o lecție Eminescu au primit câte o surpriză – o medalie Arborele Eminescu, pe care era scris câte un fragment din poezia eminesciană, cu promisiunea de a învăța aceste poezii integral.
O surpriză a fost și vizita unui grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Hâncești. Au făcut cale lungă până la Chișinău ca să cunoască mai multe despre Mihai Eminescu din inițiativa profesoarei Elena Colț. Au prezentat un program artistic, pe parcursul zilei au participat la mai multe activități și au descoperit patrimoniul eminescian în toată amploarea sa.
Omagierea poetului a continuat avându-i ca participanți pe elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic moldo-turc „Orizont”, îndrumați de profesoara de limba și literatura română dna Valentina Curechi, și pe cei de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, îndrumați de profesoarele de limba și literatura română, dnele Tatiana Melnic, Nelea Croitoru, Natalia Rusica. În cadrul discuției-dezbatere Mihai Eminescu – cel de nemurirea noastră pe marginea operei eminesciene, tinerii au pregătit și un program artistic, recital de poezie: Doina, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie (Diana Scorpan), Scrisoarea III (Elena Tighineanu), Criticilor mei (Bogdan Diaconu), Glossă (Diana Oselschi). Un microspectacol intitulat Visul unei nopți de vară au prezentat cei de la „Prometeu-Prim”. În rolurile lui Eminescu, Veronica Micle, Lina Popescu, Cezara, Maria (din Sărmanul Dionis), pictorului Epaminonda au fost elevii Dinu Covali, Vlada Pulbere, Nicoleta Petrov, Cătălina Nichitin, Adelina Semionov, Paul-Cristian Fucarev și regizorul de sunete Laura Fucarev. Chiar dacă personajele purtau măști cei prezenți au știut din ce creații sunt. Prezentarea și transmiterea mesajului ne-a sensibilizat și ne-a emoționat, astfel încât ne-am convins încă o dată că lumea este un teatru și fiecare își joacă rolul său.
La conferința cu genericul Editorialele istoriei. Din publicistica lui Mihai Eminescu au participat elevi de la LT „Mircea Eliade”, însoțiți de profesoara de limba și literatura română dna Diana Senic, bibliotecara dna Nina Negru; de la LT „Mihai Eminescu”, împreună cu profesoara de limba franceză dna Iulia Atanasov și cei de la LT „Mircea cel Bătrân”, îndrumați de profesoara de limba și literatura română dna Angela Dascăl.
Invitat și oaspete de onoare a fost domnul Ion Ungureanu, celebru regizor și actor de teatru și cinema, ex-ministrul Culturii și Cultelor din R. Moldova, deputat în primul Parlament, personalitate notorie și completă a culturii naționale românești. În sală a răsunat Scrisoarea III în interpretarea dumnealui, apoi am discutat pe marginea CD-ului Editorialele istoriei… Domnul Ungureanu le-a povestit liceenilor cum a lucrat la acest disc, care inserează mai multe articole scrise de Mihai Eminescu despre Basarabia, despre actualitatea unor concepții politice, despre faptul că Eminescu a fost un vizionar nu numai în publicistică, dar și în întreaga operă. A fost o adevărată lecție de istorie, politică, literatură, artă, demnitate, dragoste de neam, țară, limbă și Mihai Eminescu. L-am aplaudat îndelung, urându-i încă mulți ani și multe întâlniri cu tinerii, pentru că are multe, multe ce spune.
Domnul Ion Ungureanu a dăruit cu generozitate CD-ul Editorialele istoriei. Din publicistica lui Mihai Eminescu pentru colecția Centrului și biblioteca LT „Mircea Eliade”. Desigur, nu putea să plece fără să scrie pentru istorie autografe în Cartea de onoare și în cartea sa Teatrul vieții mele…
În cadrul Eminescienei 2016 am inițiat un serviciu nou – Dialoguri intergeneraționale, pentru tânăra generație, cu scopul de a-i familiariza cu personalitățile notorii. La aceste ședințe au fost invitați: acad. Mihai Cimpoi; regizorul, actorul de teatru și cinema, scriitorul Ion Ungureanu; scriitoarea, ziarista și traducătoarea Miroslava Metleaeva; criticul literar prof. dr. hab. Ana Bantoș; artistul plastic de formație modernă, maestrul în arte plastice și decorative, cadru didactic Ion Jabinschi.
În cadrul activităților Eminesciana 2016 participanții au prezentat alocuțiuni creative și reprezentative despre Mihai Eminescu. Astfel, am discutat și am inițiat proiectul @rt@cercet@re, scopul fiind îndemnul și încurajarea tinerilor să studieze, să cerceteze opera și critica literară despre Mihai Eminescu, dar și alți scriitori, pentru a fi versați în domeniul criticii literare, deoarece se simte necesitatea întineririi specialiștilor în domeniu, urmându-i pe acad. Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Tudor Palladi ș.a.
Deși a trecut puțin timp, avem rezultate îmbucurătoare, am primit pentru mediatizare și publicare următoarele lucrări, care sunt în colecția CAIE și sperăm să fie studiate de vizitatori: Natura în operele lui Eminescu (Nicoleta Blănaru, clasa a IX-a, LT „N. Iorga”); Eminescu – Nietzsche: paralele pe axa genialității (Ana Maria Osadci, clasa a XII-a, LT „N. Iorga”); Semnificațiile apei la Eminescu (Cătălina Sîrbu, clasa a IX-a, LT „N. Iorga”); Discursul politic de atitudine: pragmatica ironiei eminesciene (Lucia Cujba, Litere, USM); Valențe ironice ale interogațiilor retorice în poezia lui Mihai Eminescu (Iulia Gherța, Litere, USM); Geografia mitologică în lirica lui Mihai Eminescu și Grigore Vieru (Victoria Sotnic, Litere, USM); Stratageme moderne ale versului eminescian (Irina Tocan, Litere, USM); O receptare critică a investigației lui Iuri Kojevnikov: între contextualizare și limitare (Valeria Arhip, Litere, USM).
Pe parcursul acestor zile, la CAIE s-a simțit o adevărată aură eminesciană, o atmosferă plină de dragoste pentru marele nostru poet. Vizitatorii ne-au mulțumit pentru munca depusă în fiecare zi întru valorificarea și promovarea operei eminesciene, scriind și multe mesaje în Cartea de onoare. Un prilej de bucurie pentru noi au fost și pozele realizate, care peste timpuri ne vor aminti despre aceste zile memorabile.