Biblio Polis - Vol. 44 (2012) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
OAMENI ŞI CĂRŢI / ЛЮДИ И КНИГИ / PEOPLE AND BOOKS
Lidia KULIKOVSKI
Valeriu Pasat sau definirea clară a dificultăţilor istorice
Bibliopolis - www.hasdeu.md

Imprecația chinezească, pe care ne-o aminteşte Nikos Kazantzakis în Raport către El Greco, spune: „Fii blestemat să te naşti într-o epocă însemnată.” Suntem blestemați să trăim vremurile tumultuoase în care ne aflăm astăzi, să facem față unui context foarte frământat profesional, social, politic. Dar nu fiecare îşi asumă responsabilitate benevolă să contribuie cu ceva pentru a face vremurile mai bune sau măcar mai clare.

Lucrările lui, au greutatea specială pe care le-o dă omul, specialistul Valeriu Pasat, înzestrat cu o rară capacitate de a reflecta la experiențele trăite de noi, basarabenii, să le prezinte documentat, convingător, în așa fel încât să putem învăța ceva. Din cărţile lui Valeriu Pasat învăţăm, încă o dată, în aceste timpuri amenințătoare pentru Republica Moldova, istoria noastră nenorocită de mulţi alţi istorici (având acest scop bine definit).

Valeriu Pasat, istoricul-cetăţeanul şi-a asumat responsabilitatea de a clarifica, a identifica şi a descrie profund documentat nuda realitate a unor evenimente, perioade din istoria RM, conştientizând urgența recunoaşterii, de noi înşine, a gravităţii situațiilor acelea pentru prezentul şi viitorul ţării. Noi iarăşi ne prăvălim la poalele muntelui, ca Sisif, ca să mai trăim calvarul istoriei noastre. Edmund Burke, filosof britanic, menţiona că „cei care nu cunosc istoria sunt sortiți s-o repete”.

În lumea de azi, pedeapsa pentru necunoaştere este aspră. Ţinând cont de viteza cu care circulă informațiile, de interesele politice, geopolitice ale unor actanţi politici, timpii de reacție trebuie să fie mult mai mici, căci incapacitatea de a recunoaşte, de a conştientiza şi de a acţiona, în consecinţă, este repede remarcată, amplificată și pedepsită.

Cărţile dr. hab. în istorie Valeriu Pasat nu se ocupă de răni superficiale, el apelează la chirurgie documentară și lasă să se amplifice adevărul. Or, adevărul, în RM, rămâne o problemă. Noi, basarabenii, confruntaţi cu probleme de tot felul, suntem de la o vreme chiar imuni la probleme identitare, istorice. Aceasta ne face inapţi să deosebim între un bloc inofensiv de gheaţă şi vârful unui aisberg adevărat. Valeriu Pasat, bine documentat, le distinge, fapt ce-i permite să scoată în evidenţă originile problemelor noastre.

În Principele, filosoful italian Niccolo Machiavelli își sfătuia adepții: „Să nu irosiți niciodată şansele pe care vi le oferă o criză.” Valeriu Pasat nu o iroseşte, el vesteşte, aduce documentul în faţă, cercetează temele dificile ale istoriei noastre. Munca sisifică de cercetător a fost favorizată, într-un fel, şi de posturile pe care le-a ocupat – a avut acces mai uşor la documente. Dar mulţi au avut acces – numai că aceleaşi documente au fost văzute şi de unii istorici cu un scop meschin de a preface adevărul în neadevăr, apoi de a-l multiplica şi a-l pune cocardă pe reverul istoricilor, astfel transformându-i în mutanţi ai adevărului istoric, în viruşi ai neadevărului. Referitor la accesul uşor la documente amintesc aici cuvintele lui Jonas Ridderstrale, autorul bestsellerului Funky Business: „Suntem plătiţi pentru ceea ce facem şi suntem ţinuţi minte pentru rezultatele noastre. Dar rezultatele pornesc din definirea clară a dificultăţilor.” Poţi defini dificultăţile ştiind, cunoscând originile lor. Acesta a fost scopul cercetătorului Valeriu Pasat.

Dr. hab. m.c. al AŞM Valeriu Pasat vine, în lucrările sale, cu documente primare, cu comentarii originale, sinteze revelatoare, contrastante cu cele ale altor istorici cercetători ai acestor perioade abordate în volumele sale. Valeriu Pasat a dat dovadă de curaj, de responsabilitate personală, dar şi de multă inteligenţă în abordarea acestor, deloc uşoare, durute continuu, perioade istorice ale RM.

Să cunoaştem adevărata istorie! Trebuie s-o cunoască cât mai mulţi oameni. Aceasta vrea autorul care a venit astăzi la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” să doneze volumele sale cetăţenilor Chişinăului. Să ne cunoaştem adevărata istorie va fi titlul generic sub care toată suflarea bibliotecărească va promova adevărul, va promova cărţile dlui Valeriu Pasat.

Dr. Lidia KULIKOVSKI,

director general, BM „B.P. Hasdeu”