Biblio Polis - Vol. 25 (2008) Nr. 1 (Serie nouă)  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИА-ЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
Raia ROGAC
Grigore Vieru: om al anului şi al dragostei

Sub semnul dragostei, Organizaţia Mondială a copiilor talentaţi în colaborare cu Biblioteca Publică „O. Ghibu” din Chişinău, a organizat în incinta acesteia o întâlnire de neuitat cu marele poet al neamului Grigore Vieru.

Poeta Renata Verejanu a făcut o trecere în revistă a realizărilor organizaţiei, menţionând că în luna iunie se va desfăşura cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Micul Prinţ”. „Chiar dacă ne-a fost greu în ultimii ani, a spus dânsa, am găsit bunăvoinţă la oameni cu suflet mare, care au susţinut copiii talentaţi. Doi ani consecutiv festivalul s-a desfăşurat sub patronajul preşedintelui Parlamentului RM, dl Marian Lupu. Pe Grigore Vieru l-am avut de mai multe ori în juriu, îl ţinem în inima noastră şi ne bucurăm că este printre noi. Cu urările noastre de sănătate, bucurii şi încă multe realizări, îi înmânăm Diploma Om al anului 2007”.

În continuare, Veronica Postolachi, profesoară de limba şi literatura română la Liceul român-englez „Mircea Eliade”, i-a dăruit poetului cartea sa Cuvântul ca instrument al magicului în poezia lui L. Blaga şi Gr. Vieru, declamându-i totodată poezia Legământ pentru „ca să vedeţi că nu ne-am îndepărtat de Dumneavoastră, că prin scânteia divină, care ne-aţi dăruit-o, ne-aţi învăţat dragostea de ţară, de Neam, de mamă, de femeie, dar şi de Eminescu, poetul care întruchipează spiritul românesc”.

Silvia Goncear i-a dedicat poetului romanţa Când eram copii odată…

Mulţumind pentru primirea cordială, Grigore Vieru a spus: „De drag de dvs. am venit aici. Îmi amintesc de tinereţea mea, mai exact de anul 1973, când reuşisem să trec Prutul. Eram pentru prima oară la Bucureşti. Mă ţineam pe urma copiilor – îmi părea că ei nu vorbesc, dar cântă. Vroiam de pe atunci să rămân, să cer azil ca să ajung ajutor de cioban la o stână din Carpaţi. Azi am ajuns la Academia Română. Azi mă ţin din urma copiilor de la noi, în special a celor de la „Mircea Eliade”, sunt aproape de casă. Cât de frumos vorbesc! Avem multe talente. Am hotărât să rămân aici alături de minunaţii noştri copii – sunt curaţi, frumoşi, dotaţi. Regret că mulţi părinţi îi lasă pe seama bătrânilor, câştigă bine în străinătate, câştigă în bani, dar pierzându-şi copiii, familia. Nu condamn pe cei care pleacă, dar cei care au rămas n-o duc mai bine şi totuşi rezistă. Am fost în multe ţări. India îi săracă de când îi ea, având un miliard de oameni, dar nu i-am prea întâlnit în altă parte. S-a umplut lumea de români, prea uşor ne desprindem de pământul natal. Pleacă intelectualitatea, pleacă tineretul, care nu se va întoarce. Aici, Acasă, mi-am pus piatra de mormânt, în satul natal, lângă mormântul mamei. Sunt alarmat de viitorul nostru, dar să nu disperăm. Chiar şi întâlnirea aceasta mă bucură foarte mult şi mă înaripează. Încerc să încurajez lumea, dar şi mie uneori îmi pare că e sfârşitul lumii, când însă văd copii talentaţi îmi zic: nu, nu e sfârşitul, poate e începutul unei lumi noi. Din păcate, în ultimii ani m-am cam îndepărtat de copii, chiar îmi este dor de ei, ei m-au salvat în anii grei. Fac parte din generaţia cea mai tragică, cea mai traumatizată, trecând prin tăvălugul războiului, foametei, dar cel mai aspru a fost tăvălugul spiritual, fiind lipsiţi de operele valoroase. L-am descoperit pe Eminescu abia la facultate. Azi avem o nouă generaţie, frumoasă, care ne va scoate la liman. Să fim mai atenţi, să-i încurajăm”.

Titlul de Om al anului 2007 din partea Organizaţiei copiilor talentaţi a mai fost acordat: preşedintelui companiei publice TeleRadio, V. Todercan; directorului general Moldcell, Yusuf Baeskan; managerului general LeoGrand Hotel Convention Center, Ozcan Alcon. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi fostul Ambasador al Germaniei în Moldova, care continuă să activeze în ţara noastră, au fost distinşi cu Diploma Ambasador al Culturii Păcii. Toţi cei onoraţi, în cuvântul lor de răspuns, au asigurat organizatorii că vor susţine şi în continuare cauza copiilor talentaţi.