Biblio Polis - Vol. 24 (2007) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
VIAŢA FILIALELOR / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ / LIBRARY`S BRANCHES LIFE
Elena CEBOTARI, director BP „Liviu Rebreanu”
Biblioteca „Liviu Rebreanu” – deschidere către întreaga comunitate municipală

Biblioteca Publică „Liviu Rebreanu”, inaugurată într-un cadru solemn, în ziua de naştere a patronului spiritual, al cărui nume îl poartă, constituindu-se ca un omagiu marelui scriitor, se înscrie fericit în salba de bibliomărgăritare de carte românească, a noua la număr, din sistemul municipal de Biblioteci „B.P. Hasdeu” din Chişinău.

La deschiderea oficială, care a avut loc la 26 noiembrie 2007, au participat oficialităţi din Republica Moldova şi din judeţul Bistriţa-Năsăud, avându-i în prim plan pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ionel Tompa, Ambasadorul României la Chişinău Filip Teodorescu, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” Lidia Kulikovski, pretorul sectorului Râşcani Mihai Cârlig, academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, completaţi de un număr impresionant de oameni de cultură, scriitori, ziarişti, bibliotecari, profesori din învăţământul superior şi liceal, artişti, astfel manifestarea transformându-se într-o frumoasă sărbătoare de suflet cu intenţii de o strânsă colaborare de lungă durată. Din delegaţia oaspeţilor năsăudeni au făcut parte directoarea Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud Olimpia Pop, care a fost de fapt promotoarea acestei idei de parteneriat, susţinută de factori de decizie de pe o parte şi de alta a Prutului, directorul cotidianului Mesagerul, scriitorul Marcel Seserman ş. a.

Manifestarea a fost completată de o expoziţie de carte dedicată lui Liviu Rebreanu, cu genericul A dat vieţii o operă şi operei o viaţă şi reîntregită de un minunat spectacol de muzică populară, avându-i ca protagonişti pe apreciaţii interpreţi Matilda Pascal Cojocăriţa, Ioan Ştefan şi Horaţiu Cigu.

Pe lângă mesajele de felicitare cu prilejul deschiderii bibliotecii, oaspeţii au venit cu o considerabilă şi valoroasă donaţie de carte alcătuită din 2600 volume, trei calculatoare, scaner şi imprimantă, în felul acesta constituindu-se baza unei funcţionări reuşite a instituţiei în condiţii avantajoase pentru publicul cititor.

În acest context se poate menţiona că până la inaugurarea solemnă, unitatea a funcţionat ca bibliotecă pentru copii, cu un fond care nu corespundea necesităţilor informaţionale actuale.

Colecţia donatorilor răspunde necesităţilor la zi ale cititorilor. Este suficientă doar o scurtă trecere în revistă pentru imaginea de ansamblu în convingerea acestui argument. Bunăoară, Liviu Rebreanu a revenit integral „de acasă, acasă” prin lucrările sale cum ar fi Adam şi Eva, Ciuleandra, Jar, Amândoi, Crăişorul, Gorila, Calvarul, Nuvele, Metropole, Ion, Pădurea spânzuraţilor, Răscoala, Teatru – fiecare titlu în câte cinci exemplare.

Colecţia Autori români clasici: Mihai Eminescu, George Coşbuc, Barbu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Tudor Arghezi etc.

Colecţia Clasicii literaturii universale include: Ch. Dickens, L. Tolstoi, F.M. Dostoievski, L. Sterne, Dante etc.

Colecţia Clasici contemporani este reprezentată de cărţile unor celebri autori: Gabriel Garcia Marquez, John Steinbeck, Jean-Paul Sartre, Hermann Hesse, Albert Camus, Franz Kafka, André Gide, André Malraux, Thomas Mann, Antoine de Saint-Exupery, Mario Varga Llosa etc.

Colecţia Memorii, Jurnale, Biografii include: G. Brandreth Philip şi Elisabeta, G. King Ducesa de Windsor, L. Castoldi Românul din Italia ş. a.

Deosebit de variată este prezentată colecţia Thriller, Aventuri, Acţiune: Dan Brown cu Codul lui Da Vinci şi Îngeri şi demoni; O. Mittelbach, Ghid de călătorie în lumea romanelor lui Dan Brown; L. Gardner Testamentul Magdalenei; C. Forbes Conspiraţia, Paranoia; J. Grisham Maestrul, Mediatorul; J. Saul Casa de la răscruce, Vocile etc. Nu pot să nu menţionez şi colecţiile: Biblioteca şcolarului, Eseuri, Universitas, Biblioteca ortodoxă, Societatea politică etc.

Din experienţa pe care o am, pot spune că unul din criteriile de atractivitate pentru cititori o constituie literatura de referinţă. Din acest punct de vedere donaţia este bogat reprezentată de: Dicţionar de mistere, Dicţionar de mişcări literare, Dicţionar de ştiinţe umane, Dicţionar de mari teme literare, Enciclopedia de istorie a lumii, Enciclopedia Orientului, Enciclopediile pentru prichindei, Enciclopediile pentru copii, Enciclopediile pentru tineri, Enciclopediile Ce şi Cum etc.

O adevărată comoară o constituie literatura în limba franceză, care include : Dictionaire des Litteratures de langue francaise – Oeuvres (4 vol.) şi Auteurs (4 vol.), Histoire de la France et des Francais (4 vol.), Grand Larousse Junior (10 vol.), Enciclopedia Nature (20 vol.) şi clasicii literaturii franceze în original (H. de Balzac, G. Flaubert, E. Zola, G. de Maupassant, Voltaire, F. Rabelais, A. Rimbaud, Ch. Baudelaire, P. Verlaine etc.).

Chiar din start Biblioteca Publică „Liviu Rebreanu” şi-a propus să asigure o gamă largă de servicii şi facilităţi:

  • acces liber la toate documentele din colecţie
  • acces la INTERNET
  • consultarea documentelor în sala de lectură
  • împrumutul documentelor la domiciliu
  • servirea la domiciliu a persoanelor dezavantajate
  • servicii de asistenţă şi îndrumare
  • servicii culturale.

Deschiderea bibliotecii noastre a trezit o rezonanţă în comunitate, în special pentru chişinăuienii din cartierul Poşta Veche. Prin colecţia valoroasă de cărţi şi facilităţile oferite ea însă prezintă interes pentru întreaga comunitate municipală. Prin emisiunile radio şi TV (Vocea Basarabiei, Radio Moldova, 1 Prime) şi articolele din presă, ne-am făcut cunoscuţi şi rezultatele nu se lasă aşteptate. Numărul cititorilor a sporit considerabil, dar şi graţie relaţiilor pe care le-am stabilit cu instituţiile de învăţământ din cartier (liceele: „G. Călinescu”, „Al. I. Cuza”, „M. Lomonosov”, Şcoala experimentală nr. 10; grădiniţele nr.159, nr. 160, nr. 196; Centrul Comunitar pentru copii şi tineri „Andrieş”) ş. a.

Vin ei la noi, dar mergem şi noi la ei, astfel desfăşurând o activitate comună şi nobilă de cultivare a tinerei generaţii în spirit şi tradiţii europene.

Biblioteca „Liviu Rebreanu” este nu numai un fond de carte care se împrumută, ci şi un centru de cultură şi informare, aşa cel puţin ne dorim să fie şi pentru aceasta depunem eforturile noastre.

Nu am fi izbutit ceea ce avem astăzi fără contribuţia colegilor din Bistriţa-Năsăud, autorităţilor publice locale, administraţiei BM „B.P. Hasdeu”, pentru care ţin să le mulţumesc din suflet.