Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
REVISTA REVISTELOR / ОБЗОР ПРЕССЫ / JOURNAL’S REVIEV
Nicolae RUSU
Deşteptarea fiilor rătăcitori

Perseverenta cu care, timp de peste cinci ani, omul de cultura Vasile Soimaru si-a realizat nobilul proiect despre romanii din afara granitelor Romaniei, dovedeste inca o data faptul ca pentru un om cu caracter si bine intentionat nimic din ceea ce este frumos, firesc si uman, nu este impasibil. Desi in calitate de conferentiar universitar V. Soimaru are in grija sa si ore de curs, si diverse conferinte, si lucrari de licenta ale invataceilor sai, autorul a tinut ca albumul monografic Romanii din jurul Romaniei in imagini (Ed. Prometeu, 2008) sa fie lansat la comemorarea celor 90 de ani ai revenirii Basarabiei in Gradina Maicii Domnului, cum a vazut spatiul romanesc un talentat si inspirat poet si de unde in 1812 a fost rapita de hrapareata Rusie tarista. Initial, ca un fel de proba, autorul isi testeaza cititorii cu albumul Poeme in imagini (Ed. Prometeu, 2004), lucrare in care si-a scos in evidenta simtul si gustul rafinat in arta fotografica, ochiul ager in stare sa opreasca si sa fixeze „clipa minunata”. Anterior, dansul isi exersase calitatea de cercetator, calatorind in spatiu si in timp, editand volumul Neamul Soimarestilor. 500 ani de istorie (Ed. Prometeu, 2003), lucrare axata pe cercetarea radacinilor sale genealogice. Dar si mai inainte, apare la aceeasi editura, in 2000, monografia Cornova, o voluminoasa si impresionanta carte despre istoria satului sau de bastina. Astfel, autorul a pornit, constient si programat, de la simplu la compus, in ascensiune, cercetand spatial si temporal, mai intai o localitate, apoi destinul unei familii, ca sa ajunga la o privire de ansamblu asupra neamului din care face parte.

De atunci, de la prima lansare a albumului monografic, pe 27 martie curent, pana la finele anului lucrarea in cauza a avut parte de zeci si zeci de lansari, actiuni care s-au transformat in veritabile manifestari culturale. Doar intr-o singura luna, noiembrie, de exemplu, volumul a fost prezentat publicului cititor mai intai la Casa memoriala „N. Iorga” din Botosani (in seara zilei de 1 noiembrie), iar a doua zi – la Casa-muzeu „Ion Irimescu” din Falticeni.

Semnificativa a fost intalnirea cu cititorii din Botosani prin faptul ca titlul cartii i-a fost inspirat autorului de marele istoric si om de cultura Nicolae Iorga, cel care a lansat celebra sintagma precum ca Romania este unica tara din lume inconjurata de romani. Pornind de la aceasta expresie dna Violeta Damaschin, directoarea Casei memoriale „N. Iorga”, a remarcat ca

Un „desant basarabean” la Falticeni
prin albumul monografic, realizat de V. Soimaru, romanii din jurul Romaniei, ca niste fii ratacitori, in mod simbolic, au revenit acasa. Insotit de colegii sai, scriitorul Vlad Pohila, subsemnatul si actrita Ninela Caranfil, autorul si-a prezentat lucrarea si la Casa-muzeu „Ion Irimescu”, local in care s-a mai intalnit cu falticenenii de nenumarate ori. Timp de aproape doua ore aerul din sala arhiplina de oameni indragostiti de frumos si de Basarabia a vibrat straluminat de emotia celor spuse cu suflet si caldura. Cineva dintre vorbitori a precizat ca, dat fiind faptul unor relatii insuficiente ale Romaniei cu romanii din jurul ei, dar si ale acestora cu tara lor de suflet, recentul album al lui V. Soimaru ii trezeste din somnul uitarii nu doar pe romanii rataciti si stabiliti in tarile invecinate, ci si pe unii conationali care o duc bine-mersi in fotoliile lor de functionari de stat.

Manifestarea de la Falticeni s-a bucurat de un rasunator succes si datorita, in mare masura, amabilitatii gazdelor: Gheorghe Dascalescu, directorul Casei-muzeu „Ion Irimescu”, Ana Nazarov, director, si Dan Baltazar, colaborator, ai Casei-muzeu „M. Sadoveanu”. Odata cu albumul lui V. Soimaru, au fost lansate si cateva carti noi de-ale subsemnatului, volumul de eseuri Si totusi, limba romana!... de Vl. Pohila, traducerea sa din proza estonienei Lilli Promet, precum si un CD continand un tulburator recital liric de Ninela Caranfil. Artista Emerita N. Caranfil a avut cate un recital in fiecare din orasele vizitate, Botosani si Falticeni, publicul aplaudand-o frenetic, unii – cu lacrimi in ochi. A fost o explozie de traire a frumosului, de bucurie a unei reintalniri dintre frati, dar si o adevarata revelatie a fortei talentului actritei de la Nationalul „Mihai Eminescu” din Chisinau. Nu mai putin emotionante au fost alte doua recitaluri ale Ninelei – „intime”, „casnice”, tinute in casa familiei de pedagogi Agripina si Vasile Preutu, din s. Soimaresti, judetul Neamt, si in fata membrilor familiilor Ion Gospodaru si inv. Gheorghe Pirlea, bunele noastre gazde din comuna Miroslavesti, judetul Iasi.

Memorabila s-a dovedit a fi si intalnirea din 15 noiembrie curent cu cititorii de la Biblioteca „Basarabia” din Soroca, zi in care aceasta institutie publica si-a sarbatorit si 15 ani de existenta.Hora Unirii la Biblioteca „Basarabia” din Soroca

Astfel, in afara de presedintele raionului, dl Mircea Martaniuc, ex-prefectul judetului Soroca dna Ana Bejan si alte oficialitati locale, la lansarea albumului Romanii din jurul Romaniei in imagini a avut ocazia sa participe si o delegatie de oameni de cultura din Buzau. Sorocenii si buzoienii nu se simt infratiti doar prin ordinarul act oficial, semnat de autoritatile locale ale celor doua orase, ci mai degraba gratie sentimentului de cultura, traditie si credinta stramoseasca ale aceluiasi neam, autentificate de imaginea eterna a cetatii lui Stefan cel Mare si Sfant de pe malul Nistrului.

Acest gand s-a facut simtit in mai toate discursurile rostite in sala Bibliotecii „Basarabia”, iar preotul Mihail Milea din Buzau, contempland impresionantele imagini din lucrarea lui V. Soimaru, marturisi cu nedisimilata emotie: „Basarabia (...) este altarul inimii mele...” Cucernicul parinte se mai confesa ca aflase de acesti bravi, dar nu prea norocosi romani din preajma Romaniei actuale de la parintii sai care-i dezvaluisera ca Basarabia este pamant romanesc dintotdeauna. Mai tarziu descoperise multe despre Basarabia, fiind student la Teologie in Bucuresti si, prin grija monahului Nicolae Steinhardt, avand acces la Biblioteca Academiei Romane. „Mare este Dumnezeu!”, a spus din tot sufletul preotul Mihail Milea cand fusese invocat evenimentul care avea sa aiba loc la 1 decembrie curent in Alba Iulia, orasul unde urma sa ajunga si albumul-monografic al lui Vasile Soimaru.

Virtuala Romanie Mare si-a sarbatorit cei 90 de ani ai sai si cu romanii din jurul Romaniei adunati in orasul Marii Uniri din 1918 de neobositul om de cultura basarabean. In sirul de manifestari culturale din cadrul acestui vibrant eveniment un moment special a avut si lansarea albumului. Concomitent a mai fost deschis si un vernisaj din 90 de fotografii, atat la Alba Iulia, cat si la Centrul Expozitional „C. Brancusi” din Chisinau. Un amanunt cam bizar, si totusi, nelipsit de importanta: daca la organizarea expozitiei la Chisinau a avut sprijinul directorului CE „Brancusi”, T. Braga, al amicilor Ioan Caliniuc, Marcel Porumbescu, Vl. Pohila, apoi in Cetatea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, V. Soimaru a fost lasat singur in fata Romaniei... Oricum, de pe cele 90 de imagini romanii din jurul Romaniei le-au amintit celor veniti sa-i vada, ca ei exista si ca Tara este pentru dansii ca un Soare pe care-l urmareste zi de zi auria floarea-soarelui. Este o inspirata metafora a dnei Sanziana Pop, directorul revistei Formula AS, publicatie care acorda o atentie din ce in ce mai vie romanilor din afara Romaniei, in special Basarabiei. Ziaristii de la acest saptamanal au inteles ca temeinicia unui neam se gaseste doar intr-o unitate nationala. In acest context e necesar sa fie amintita vorba unui autentic om de cultura si de rezistenta contra vitregiilor istoriei, incercari prin care au trecut mii si mii de romani, in special cei din Basarabia. Pedagogul si scriitorul Constantin Bobeica, ajuns la o varsta onorabila si trecut prin ciurul si darmonul istoriei, ne avertizeaza: „Lectiile istoriei ne invata ca un popor – mare, mic – trebuie sa-si intemeieze pozitia bizuindu-se doar pe propriile resurse, puteri, posibilitati (...). Sa nu ne nutrim cu iluzia desarta ca marile puteri nu pot manca-dormi de grija noastra, a celor mai mici, mai napastuiti de istorie.” E o povata care ar trebui sa-i destepte nu doar pe fiii ratacitori ai neamului romanesc, ci si pe cei de acasa. In acest sens, albumul monografic Romanii din jurul Romaniei in imagini de V. Soimaru este ca un elixir in stare sa stimuleze revigorarea sentimentului de neam, a demnitatii noastre nationale.