Biblio Polis - Vol. 28 (2008) Nr. 4 (Serie nouă)  
ARHIVA  
PATRONUL NOSTRU SPIRITUAL / НАШ ДУХОВНЫЙ ВДОХНОВИТЕЛЬ / OUR SPIRITUAL PATRON
Mihai PAPUC
Noi ediţii Hasdeu la ,,Ştiinţa”

Dupa o scurta pauza, care isi are cauzele si explicatiile ei obiective, Editura ,,Stiinta” a reluat publicarea operelor fundamentale ale marilor scriitori clasici romani in prestigioasa colectie de editii critice (o tot mai rara avis<\em> in spatiul nostru) MOSTENIRE.

Printre aparitiile de ultima ora semnalam doua volume de Scrieri din editia Bogdan Petriceicu Hasdeu, programata in 16 volume, editie ingrijita de Stancu Ilin si I. Oprisan.

Volumul 3. Dramaturgie (text ingrijit, note si comentarii de Stancu Ilin si I. Oprisan. Studiu introductiv de I. Oprisan)

Volumul cuprinde dramaturgia scriitorului: poema dramatica in cinci canturi ,,Razvan si Vidra”, piesa de baza a repertoriului clasic al teatrului romanesc; comedia in doua acte ,,Trei Crai de la Rasarit”; schita dramatica ,,Femeia”; tragedia istorica intr-un act ,,Raposatul postelnic”; o serie de improvizatii satirice pe subiecte politice la ordinea zilei, reunite in compartimentul ,,Scenete, dialoguri”, iar la ,,Addenda”, vodevilul ,,Trei miri si trei mirese” in limba rusa, din manuscrise, cu traducere in limba romana. Studiul introductiv care insoteste volumul ilustreaza faptul ca Hasdeu, prin ,,Razvan si Vidra”, a scos drama istorica nationala din faza dibuirilor si a imitatiilor, oferindu-i un model care se va bucura de descendenta.

Un interes deosebit il va trezi piesa ,,Raposatul postelnic”, relevanta in mai multe privinte. Mai intai, desi e primul text dramatic scris de Hasdeu in limba romana (1861-1862), multa vreme a fost cvasinecunoscut (pentru noi, este chiar o premiera editoriala).

Fiind o replica la adresa dramaturgiei minore (de la acea ora), ,,tragedia istorica” (de fapt, o tragicomedie) este o piesa moderna, experimentala, construita pe o densa intesare de intertexte (uneori ,,interstructuri”) din Sofocle, Aristofan, Euripide, Plaut, Corneille, Moliere, Beaumarchais, Shakespeare, Goethe etc. Un adevarat deliciu pentru gusturile cititorului de azi, o dovada a faptului ca – in toate genurile, de la istorie si lingvistica la cele literare – pentru Hasdeu conteaza scriitura, arta cuvantului.

Volumul 8. Istoria critica a romanilor (text ingrijit si studiu introductiv de Grigore Brancus)

Volumul cuprinde monumentala lucrare ,,Istoria critica a romanilor”, care – la aparitie in 1870 – reflecta o insumare a tendintelor innoitoare ale limbii, fiind una de referinta in bogata activitate a lui B.P. Hasdeu. Marele invatat, examinand faptele de limba, a urmarit sa asigure cu ajutorul lor un suport puternic documentelor istorice si sa impuna astfel in stiinta istoriei adevarul de necontestat al unitatii romanesti din toate timpurile, sustinand teza substratului dacic ca o coordonata fundamentala a natiunii romane si aparand ideea continuitatii romanilor in Dacia. Lucrarea este o opera de mare originalitate, in care eruditia omului de stiinta se intalneste cu talentul, pasiunea si nervul scriitorului. Este o premiera editoriala in spatiul cultural basarabean.

Studiul care insoteste editia analizeaza atat problemele de istorie a limbii romane abordate in lucrare, cat si limba si stilul acesteia, veritabil document lingvistic si stilistic al tendintelor innoitoare ale limbii literare a epocii.