Biblio Polis - Vol. 23 (2007) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
REMEMBER

S-A STINS VOCEA UNUI CELEBRU TENOR AL SEC. XX

Luciano Pavarotti s-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. El este singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri.
A debutat în 1961 şi de-a lungul carierei sale a interpretat multe roluri celebre. Cu rolul din opera lui Donizetti La fille du rйgiment, interpretat în 1972, la Metropolitan Opera din New York a obţinut un record de 17 bis-uri. Tenorul a jucat în multe opere televizate, a câştigat numeroase premii Grammy, discuri de aur şi discuri de platină. Pavarotti găzduia anual concertele caritabile Pavarotti And Friends în oraşul său natal, unde interpreţi din diverse stiluri muzicale cântau în scop caritabil. Printre concerte s-au numărat cele dedicate victimelor din Bosnia, Guatemala, Kosovo, Irak şi copiilor soldaţi. Pe 12 decembrie 1998 a devenit primul şi, până în prezent, unicul interpret de operă care a apărut în emisiunea Saturday Night Live, cântând alături de Vanessa L. Williams. Tenorul a mai cântat împreună cu trupa de rock irlandeză U2, în 1995. În 1998, Pavarotti a fost recompensat cu Grammy Legend Award, un premiu acordat numai în ocazii speciale şi decernat, de la instituirea lui în 1990, doar unui număr de 15 celebrităţi din industria muzicii. În 2003, tenorul a lansat ultima sa compilaţie, Ti Adoro, pe care a abordat stilul „popera”.
Faima mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi Jose Carreras, în seria de concerte Cei trei tenori. Pe 11 august 1999, Pavarotti a susţinut un concert în România, organizat cu ocazia „eclipsei de soare a Mileniului”. Concertul s-a desfăşurat la Bucureşti, pe scena modulară din Piaţa Constituţiei. În 2001, Pavarotti a primit Medalia Nansen din partea Înaltului Comisariat pentru refugiaţi din cadrul ONU pentru acţiunile sale caritabile.
În 2004 a început turneul de adio, la vârsta de 69 de ani. Operaţia la pancreas suferită anul trecut la New York a întrerupt turneul de adio al lui Pavarotti, care începuse cu doi ani în urmă şi pe care tenorul nu a mai fost capabil să-l încheie.
Pavarotti a cântat ultima data într-o operă la Metropolitan Opera din New York, pe 13 martie 2004. Atunci a fost aplaudat timp de 12 minute pentru rolul Mario Cavaradossi din Tosca de Giacomo Puccini. În februarie 2006, Pavarotti a cântat aria Nessun Dorma, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino, Italia, primind cele mai îndelungate aplauze ale nopţii, din partea publicului internaţional. Funeraliile celebrului tenor italian Luciano Pavarotti au avut loc la Modena, unde artistul s-a stins din viaţă joi, 6 septembrie 2007, în zori.
Deşi familia a dorit, iniţial, o înmormântare privată, ceremonia a luat amploarea unui eveniment naţional. Cu două soţii prezente la înmormântare, un star rock (Bono de la U2) şi aproape toţi locuitorii din Modena aflaţi pe străzile oraşului, ceremonia a reflectat viaţa şi cariera lui Pavarotti şi a fost mai mult decât un rămas-bun.
Aproximativ 50.000 de oameni, adunaţi în piaţa din faţa Catedralei unde s-a ţinut slujba, au aplaudat, cu ochii în lacrimi, minute în şir când sicriul purtând corpul neînsufleţit al artistului a fost scos din biserică, pe acordurile ariei Nessun Dorma, din opera Turandot.
În cele două zile în care sicriul a fost depus la catedrala din Modena, aproximativ 100.000 de persoane au trecut să aducă un ultim omagiu unuia dintre cei mai mari artişti ai lumii. Pavarotti a dorit să fie înmormântat îmbrăcat în celebrul său frac, iar sicriul a fost acoperit cu o coroană de floarea-soarelui, preferata artistului.