Biblio Polis - Vol. 23 (2007) Nr. 3 (Serie nouă)  
ARHIVA  
RECENZII ŞI CONSEMNĂRI / РЕЦЕНЗИИ И ЗАМЕТКИ / REVIEWS AND NOTES
Raia ROGAC

BUCURIA DE A DESCOPERI LUMINA DIN SUFLET

Lumina din noi, apărută în anul 2007 la Editura „Măiastra” din Tîrgu-Jiu, este cartea de debut a Mihaelei Neaţă Trillon. Autoarea îşi scrie primul roman - prima încercare de a deschide timid calea sofisticată şi anevoioasă a universului literar - prin prisma propriilor experienţe de viaţă, astfel înscriindu-se în categoria lucrărilor autobiografice. Tentaţia acestui gest nu a fost unul singular - doar de a-şi vedea încropită viaţa în paginile a două coperţi - ci universal. În tumultul existenţei de astăzi, lumea, indiferent de ţara în care se află - în goana nebună după averea materială, în separarea ei tot mai dezastruoasă „în mizeri şi bogaţi” - uită de suflet, de căldura, de lumina, de protecţia şi valoarea acestuia. S-ar părea că în împărăţia imensă a bipedelor nu există loc de izolare, dar trist şi tragic e faptul că tot mai mulţi indivizi se simt singuratici, frustraţi, aflaţi „pe culmile disperării”. Trecute prin aceste stări debusolante, când schimbarea propriului destin spre un curs normal părea aproape imposibilă, autoarea îşi examinează, cu toată sinceritatea, propriile greşeli, neatitudini, pe cele ale părinţilor, ale altor personaje pentru a se vedea din interior, pentru a descoperi în cele din urmă Lumina.
„Am eliberat cu bună ştiinţă răutăţile pământului, crezând că am puterea să lupt cu ele. Câtă naivitate! Mă simt atât de mică şi neputincioasă în faţa tăvălugului ce stă să mă înghită, să mă îngroape în vorbe ce rănesc adânc, în judecăţi nedrepte, în uitare de sine... Plutesc ca o frunză în vântul defăimării. Mă las în voia lui. La ce bun?! N-aş avea nici o şansă. Prefer să aştept. Ştiu bine că după furtună, soarele apare mereu, zâmbind celor răbdători. Mă închid în mine şi uit de lume. Retrăiesc cele mai frumoase momente din viaţa mea şi-mi încarc bateriile. Ştiu că nu sunt singură în lumea mea interioară. Este cineva acolo, care mă iubeşte aşa cum sunt şi care nu mă judecă niciodată. Lumina din mine, este lumina din tine sau lumina din el! Ea există în fiecare, trebuie doar să crezi şi ea va străluci”.
Activând mulţi ani în domeniul pedagogic, Mihaela Neaţă Trillon, n-a putut să nu lase în pânza romanului o amprentă educativă, care să-l îndemne pe cititor să nu fie nepăsător faţă de aproapele său, dar mai ales faţă de sine, să nu se lase în voia întâmplării sau celor cu putere de decizie, atunci când acestea pot avea consecinţe nefaste. Încă nimeni n-a reuşit să-şi trăiască viaţa de două ori, or, mesajul principal ar fi: luptaţi pentru destinul vostru. Convingătoare în acest sens sunt următoarele pasaje: „Vreau să mă eliberez şi de această greutate. Ştiu că sunt mai săracă, dar sunt o săracă liberă. În acest moment, mi-am recâştigat independenţa şi sunt fericită. Ce va fi, voi vedea! Învăţ să privesc doar înainte” (pag. 185).
„Cu un fâlfâit de aripi, cineva îmi şopteşte că nu pot ajuta pe toată lumea. Da, ştiu bine, dar nimeni nu mă poate opri să ajut. Să gândesc că... de fapt, ajutându-i pe alţii, te ajuţi pe tine. Căci suntem părţi ale aceluiaşi întreg! Ce pierd făcând acest lucru? Nimic. Nici chiar timpul nu este pierdut. Ce câştig? Liniştea mea sufletească. Şi nu este puţin. Încerc să fac asta în fiecare zi, cu fiecare om cemi iese în cale şi-mi deschide o poartă spre amarul din el. Dacă reuşesc? Câteodată da, câteodată nu. Căci nu poţi ajuta pe cel ce nu vrea să fie ajutat! Niciodată.
Şi-atunci e bine doar să-l însoţeşti în necazul lui, să-i fii aproape când va decide să-şi deschidă sufletul şi să te invite să intri. E o mare onoare să fii invitat în lumea lui, plină de suferinţă. Este momentul când, cu lumina ta poţi chema lumina lui, şi fiecare ungher al sufletului va simţi căldura ce va transforma amarul în dulce. Căci va vedea, în sfârşit, ce este bun în viaţa lui şi se va bucura.” (pag. 207).
Cartea nu se adresează către un segment anume de cititori, ea este deschisă tuturor, cu predilecţie pentru tineri, părinţi, pedagogi. Frazele simple, îngrijite, cu amestec de emoţii şi tensiune, fac lectura romanului captivantă.
Cartea Lumina din noi s-a bucurat de o frumoasă lansare în cadrul cenaclului literar „Ovidius” de la biblioteca cu acelaşi nume din Chişinău, condus de poetul Ianoş Ţurcanu care, chiar din start, a mărturisit că „este o carte uluitoare, este o carte de dragoste, de lumină, ce caută o ieşire spre porţile binelui. Mai poate fi numită o rugăciune care spală de păcate Universul. Această lumină din suflete ne-a adus autoarea la Chişinău”.
La sărbătorirea debutului Mihaelei
Neaţă Trillon a fost prezent un public cald,
receptiv, competent, între care scriitori,
ziarişti, bibliotecari, simpli cititori. În continuare, vom desprinde câteva gânduri apreciative ale participanţilor la discuţie. Iulian Filip, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova: „Cartea face parte literalmente din genul autobiografic, foarte uşor poate fi gustată printr-o lectură rapidă. Ea ne îndeamnă să devenim „mesagerii vederii de sine”. Personajul principal încearcă să-şi menţină echilibrul, să lupte pentru lumină. „Scopul nostru e să fim fericiţi” – acesta este laitmotivul romanului. Autoarea îi pune în lumină dramatică pe părinţi, care prea târziu îşi vor recunoaşte greşelile, eroul principal obţine un şir de victorii. Cartea cuprinde pagini colosale la capitolul maternităţii”.
Mai generoasă, scriitoarea Claudia Partole: „Am impresia de parcă a venit Parisul la noi în Basarabia. Printr-o lectură atractivă am reuşit să-mi dau seama că autoarea a avut deschisă Cutia Pandorei, a încercat să adune răul şi să-l îmblânzească. Mi-a plăcut foarte mult felul de a trăi prin vis, m-a impresionat titlul, deoarece şi eu conştientizez că Dumnezeu picură Lumină în noi, dar, cu regret, mulţi şi-o sting, întunecându- şi calea destinului. Felicitări autoarei pentru această sărbătoare a cărţii şi a luminii”.
Ziarista Zina Izbaş: „Mi-a plăcut tot - coperta, titlul, textele de pe copertă, conţinutul romanului, care este exact pentru auditoriul meu - tineri şi adolescenţi de la emisiunile „Semnal junior”, „Ars adolescentina”, „Noi, tinerii” ş.a. Cartea este şi un suport moral pentru părinţi. Ea cuprinde foarte multe răspunsuri la întrebări de genul Niciodată nu-i târziu să-ţi găseşti sufletul pereche, Niciodată nu-i târziu să faci bine. M-a impresionat că Maria – eroina principală, n-a urât pe nimeni, de asemenea, m-a impresionat dragostea pentru copilul cu păr bălai, pentru locul unde s-a născut”.
Răvăşită sufleteşte, autoarea a mulţumit publicului pentru prezenţă, pentru cuvintele cordiale, evocând câteva momente din viaţa sa. „Această carte e un nou început pentru mine, eu cred în puterea binelui din noi. Eşec nu există, trebuie doar să ştim să alegem drumul potrivit, timpul potrivit şi să ne menţinem în dragoste. Vă doresc să aveţi parte de lumină, pace pentru că soarele totdeauna răsare şi străluceşte. Cartea este scrisă în Franţa timp de un an de zile. Acum sunt la o altă intersecţie, pregătită să-mi aleg un nou drum – Drumul de a fi mesager al iubirii românilor de pretutindeni. Rădăcinile niciodată nu vor dispărea. Vreau să mărturisesc că am întâlnit mulţi români peste hotare, nu cred că există o naţiune care să aibă o bogăţie interioară, o căldură sufletească, o dragoste de Neam mai mare decât a noastră. Este o mare bogăţie pe care nu ne-o poate fura nimeni”.
Şi, bineînţeles, gazda evenimentului, directoarea bibliotecii, dna Elena Butucel, în final a remarcat: „Lansarea cărţii Mihaelei Neaţă Trillon Lumina din noi nu întâmplător a avut loc aici. Dumnezeu a vrut să fie aşa. Ne simţim onoraţi, îi mulţumim pentru energia şi gândirea pozitivă şi o aşteptăm cu noi cărţi care să fie lansate la Biblioteca „Ovidius”.
În încheiere, aş menţiona că noul roman nu este doar pentru cititorii din România, Basarabia, el poate fi şi pentru cei din Franţa, ţară care a adoptat-o prin căsătorie, dacă i se va asigura o traducere în limba franceză, căci merită. Pe lângă revelaţie cartea ne oferă bucuria (reţeta) de a descoperi lumina din sufletul fiecăruia din noi. Îi urez Mihaelei Neaţă Trillon pană fără „pană”, doze plăcute de inspiraţie şi multe cărţi înainte.
Raia ROGAC