Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
MISCELLANEA
Genoveva SCOBIOALĂ
Conferință de bilanț: Arta refugii de Paul Goma

E toamnă iar și Biblioteca Municipală își numără din nou cititorii participanți la programul de lectură Chișinăul citește. Al XIII-lea an consecutiv, în cadrul acestui program, am încurajat lectura propunând comunității câte un titlu recent editat care acoperă toate categoriile de vârstă și orientând cititorul spre valorile literare și artistice autohtone.
Pentru 2016 au fost selectate cărțile: Când părinții nu-s acasă de Miroslava Metleaeva (pentru copii); Kinderland, autor Liliana Corobcă (segmentul adolescenți), iar adulții au avut posibilitatea să cunoască și să aprecieze opera celui mai mare scriitor disident român – Paul Goma, citind Arta refugii.
Conferințele de bilanț au permis cititorilor să se expună, să-și exprime opiniile, să acorde întrebări autorilor, criticilor literari, scriitorilor, biblioteca utilizând mai multe moduri de organizare: copiii s-au adunat în jurul M. Metleaeva interesați și entuziasmați de modul de viață al copiilor altei generații, care nu aveau telefoane mobile, tablete și alte tehnologii moderne; adolescenților li s-a oferit posibilitatea de a comunica cu autoarea prin Skype, iar ceilalți și-au expus punctul de vedere prin mici eseuri, alegând cu grijă cuvintele și argumentând logic ideile.
Tonul dezbaterii asupra cărții Arta refugii l-a dat acad. Mihai Cimpoi, critic literar, care s-a referit la vasta creație a lui Paul Goma, accentul fiind pus pe această „carte-document, o carte-mărturie, cu oameni adevărați și întâmplări reale”. Acest roman este a doua lucrare din ciclul autobiografic după Din calidor. Povestea unei copilării basarabene și recompune, în memorie, copilăria transilvană, locul în care s-au refugiat părinții lui împreună cu atâția și atâția basarabeni. Lectura a reușit să trezească emoții, să atingă coardele sufletelor ale mai multor chișinăuieni, să înțeleagă mai profund drama ruperii de locurile natale.
Prezentăm mai jos câteva gânduri și trăiri ale cititorilor noștri în speranța că pasionații de arta cuvântului scris vor fi impresionați și de alte lucrări ale unuia dintre cele mai răsunătoare nume din literatura română – Paul Goma, demonstrând că BM a reușit să-l „aducă acasă” cel puțin prin lectură.
P.S. Mulțumim tuturor filialelor implicate în organizarea și promovarea acestui Program, profesorilor și liceenilor, dar în mod deosebit bibliotecarilor de la filialele „Ovidius”, „Transilvania”, „Târgoviște”, Biblioteca Centrală, Centrul Academic Internațional Eminescu, care au știut să-i încurajeze în favoarea exprimării în scris a viziunilor și susținerea punctelor de vedere.
Genoveva SCOBIOALĂ,
șef, Departamentul dezvoltare și monitorizare