Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
IN MEMORIAM
Valeriu RAȚĂ
S-a stins din viață Ion Borș, omul bun dedicat culturii

Simți o tristețe adîncă cînd se călătorește un bun coleg de serviciu. Această plecare dintre noi lasă întotdeauna un gol, dar și amintirea vie a unui om, despre care se va vorbi, de obicei, numai de bine.
Așa va fi și în cazul colegului nostru Ion Borș, de acum fost angajat al Filialei „Ovidius” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Suferința noastră, durerea și chinul familiei lui este prea mare pentru a putea exprima în cuvinte potrivite tot ceea ce simțim în aceste momente, la despărțirea pentru totdeauna de o persoană care nu a împlinit nici 60 de ani. 14 decembrie 2016 a fost ziua cînd pentru ultima dată a bătut inima dragului nostru confrate de muncă.
Ion Borș s-a născut pe 10 iulie 1958 în satul Pererita din raionul Briceni. Între anii 1983 și 1987 a făcut studii superioare incomplete (abandonate după anul IV) la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. La sfîrșitul anilor ’80 ai secolului trecut este deputat în Sovietul orășenesc Dubăsari. În vara anului 1990 se află printre delegații celui de-al doilea congres al Frontului Popular din Republica Moldova, iar în 1997 devine membru al Consiliului orășenesc Chișinău al PNL.
Ion Borș a participat la conflictul armat din raioanele de est ale Republicii Moldova, fiind – între 1992 și 1994 – corespondent al Agenției Naționale de Presă „Moldova Pres” în zona de război din raionul Dubăsari (în 1993, este ales delegat la primul congres al combatanților, care au luptat cu separatiștii în războiul de pe Nistru). Tot în această perioadă a activat în funcția de redactor al ziarului Patria, organ al Comitetului Executiv Raional Dubăsari. În anii 1995-1996 este reporter la ziarul Mesagerul, scriind articole combative. Urmează activitatea în funcția de redactor-șef adjunct la ziarul Libertatea (1996-1997) și în aceeași funcție la ziarul Tineretul Moldovei (1997-2004). Între 2004 și 2011 îl aflăm ca specialist principal în relații cu publicul și monitorizarea emisiunilor radio și TV la Compania de Stat „Teleradio-Moldova”. În anii următori colaborează la ziarul Moldova suverană, ca redactor în secția cultură, dar în 2013, în urma unei reduceri de cadre, este concediat.
Activitatea la Filiala „Ovidius” a BM „B.P. Hasdeu” Ion Borș și-o începe în funcția de bibliotecar pe 24 septembrie 2013. Începînd cu această dată pînă în prezent a scris numeroase articole despre viața bibliotecară din municipiu, contribuind la popularizarea serviciilor prestate de filială, în parte, și de BM, în genere, precum și la introducerea, răspîndirea practicilor bibliotecare inovative, de care atît de mult au nevoie toate instituțiile de cultură de la noi. Printre cele mai reușite articole publicistice se numără: Dumitru Matcovschi, om al cetății de cuvinte (despre conferința literară și activitatea programată în contextul Anului Dumitru Matcovschi, publicat în Jurnal de Chișinău); Iulian Filip și poezia urmelor frumoase (prezentarea cărții Pe urmele mele frumoase semnată de Iulian Filip, publicat în Florile dalbe); O carte excepțională, lansată la Biblioteca „Ovidius” (lansarea monografiei Nicolae Simatoc (1920-1979), despre viața și activitatea unui legendar fotbalist basarabean, care a ajuns de la „Ripensia” Timișoara la FC „Barcelona”, publicat în Vocea poporului); Trolleybookul din parcul Trandafirilor (despre inaugurarea noului proiect propus de BM „B.P. Hasdeu”, publicat în Jurnal de Chișinău); Ore de citire cu „Domnița Cineluța” (despre întîlnirea copiilor de la Liceul Teoretic „M. Viteazul” cu scriitoarea Claudia Partole, publicat în Florile dalbe); Cenaclul „Eminescu – 2000”, la aniversarea a 15-a (despre ședința aniversară dedicată marelui Poet național Mihai Eminescu cu genericul Eminescu al meu, publicat în Jurnal de Chișinău) ș.a.
Ion Borș a fost un animator al vieții culturale din Republica Moldova: întemeietor și președinte al Cenaclului de cultură națională „Moștenire” din Dubăsari; conducător al Clubului tinerilor pictori „Cupola pătrată” (Biblioteca de Arte „T. Arghezi”); conducător al Ateneului „Unirea” (Biblioteca „Alba Iulia”) ș.a. Pe parcursul anilor a colaborat la diverse publicații periodice: la ziarele și revistele Moldova suverană, Nezavisimaia Moldova, Dialog, Flux, Scutul legii, Dezvoltarea, Libertatea, Apropo magazin, Integrame pentru toți, Programe TV, Moldova, VIP magazin, Obiectiv AV, Post-factum, Viața mea, Moldoveanca, la Agenția Basa-press ș.a. Relativ recent a semnat scenariile la două filme documentare – primul se intitulează Diversitatea etnică – patrimoniul orașului Soroca, în cel de-al doilea ne prezintă date istorice și culturale ale raionului Cantemir.
De asemenea, Ion Borș a avut multiple competențe artistice: a vernisat o expoziție de pictură la Biblioteca „Onisifor Ghibu”; ca textier a colaborat cu compozitorii Ioana Sulac, Valeriu Motovilnic, Andrei Sava, Alexandru Pelin; a fost secretar de presă la Festivalul internațional Două inimi gemene (din 2002 pînă în 2016); membru al juriului la Festivalul internațional moldo-ucrainean Plai natal (două ediții); membru al juriului la Festivalul internațional al cîntecului în limbile de origine latină Nova Latinitas (prima ediție); membru al juriului Festivalului republican al cîntecului francez Chantos amis (două ediții); a scris romanul Păcatul (2002-2004; fragmente în volumul Sonograf, 2005); a tipărit cărțile pentru copii Buburuza și La buneii mei în curte (2008); a scos de sub tipar revistele Pizza de Chișinău (integrame în limba română) și Джокер (scanvorduri în limba rusă).
Ion Borș deține un trofeu al celui mai popular ziar de limba română (domeniul cultură), decernat de firma germană „Get-Set”; i s-a acordat Premiul Gheorghe Cincilei (Teatrul Municipal „Satiricus I.L. Caragiale”) și Premiul Jurnalistul anului (Uniunea Jurnaliștilor Profesioniști).
S-a stins o viață de om, un suflet bun. Sîntem cu o rugăciune, o floare, o lumînare în mîini și lacrimi de durere pe obraz pentru cel care ne-a fost în ultimii ani de viață un coleg model de comportare și atitudine demnă, respectabilă în orice împrejurări s-ar afla. Ne rămîne amintirea despre cel care a tins permanent spre idealurile noastre naționale.
Conștiința profesională și ținuta morală ale lui Ion Borș au fost întotdeauna apreciate de colegi și conducerea BM.
Exprimăm întreaga compasiune și sincere condoleanțe familiei, rudelor și celor apropiați.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Să-i fie amintirea luminoasă
Lui Ion Borș,
in memoriam
A fost specialistul de valoare,
Subit s-a stins făclia vieții lui,
S-a stins o fire blîndă, creatoare,
Ducînd în cer un simț al dorului.
Purtase pașii pe ingrate drumuri,
A activat și-n zona de război,
N-a stat de-o parte în acele vremuri,
Ci ne încuraja la fapte noi.
A fost deci omul dedicat culturii –
Și proză, versuri calde ne-a lăsat,
A fost inclus în diferite jurii,
Iar că s-a stins degrabă, e păcat…
L-a plîns familia îndoliată,
Colegii percepuseră un gol,
De-acum încolo pana lui umblată
Se va usca încetișor, domol.
Să-i fie amintirea luminoasă,
Să nu uităm că a făcut efort
Să ne aducă cartea-n orice casă,
A fost al țării noastre patriot…
Valeriu RAȚĂ,
bibliotecar