Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
LA COLEGII NOȘTRI / OUR COLLEAGUES / У НАШИХ КОЛЛЕГ
Natalia DONCILĂ
Computer fără secrete

10 adulți din orașul Vatra al municipiului Chișinău și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul IT prin instruirile oferite de Biblioteca Publică din localitate. Mulți adulți și pensionari din comunitate nu au acces la computer și nici nu au avut ocazia să învețe utilizarea acestuia. Astfel, accesul lor la informație era îngrădit din lipsa cunoștințelor de a utiliza echipamentul tehnologic. Oamenii în etate nu știu a căuta informații în diferite domenii și nici nu pot comunica cu cei dragi plecați peste hotare.
Totul a început cu o vizită la bibliotecă a unei persoane de vârsta a treia. O locuitoare a or. Vatra a auzit de Programul Novateca și a întrebat dacă în biblioteca noastră se vor oferi servicii de învățare a computerului. Pe atunci biblioteca din Vatra încă nu avea computere, dar deja oamenii și-au exprimat dorința de a deprinde abilități pentru a-l folosi.
Odată cu instalarea tehnicii și deschiderea oficială a programului Novateca în or. Vatra, Biblioteca a început prestarea noului serviciu „Calculatorul pentru toți”. La prima întâlnire s-au discutat teme de interes comun și fiecare și-a expus părerile la acest subiect. Toți au vrut neapărat să știe cum să caute informația pe internet și cum să comunice cu cei dragi. Adițional au mai zis că vor să învețe și din facilitățile softului (precum utilizarea programelor Microsoft Office). Plini de entuziasm, participanții învățau cu râvnă toată informația oferită și practicau cu drag tot ce învățau. Ana Iliev a menționat că „acum, datorită acestui serviciu nou, cei vârstnici sunt în pas cu nepoții”…
Drept rezultat, zece participanți au reușit să își creeze o pagină personală în rețelele sociale, să învețe cum să comunice prin Skype cu cei dragi, să învețe cum să utilizeze poșta electronică și să aplice programele Microsoft Office. Datorită acestui serviciu / curs / program utilizatorii sunt mai optimiști și mai siguri în forțele lor.