Biblio Polis - Vol. 63 (2016) Nr. 4  
ARHIVA  
VIAȚA FILIALELOR / LIBRARY`S BRANCHES LIFE / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ
Svetlana GUMENI
BiblioPoșta – o cale simplă spre informare

Zilnic, 24 de vârstnici și slab văzători din cartierul Telecentru al capitalei, beneficiază de serviciile bibliotecii noastre, chiar la domiciliu. Știm cu toții că acest cartier este o regiune mai veche a orașului nostru și de aceea unii spun că aici locuiesc cei mai mulți vârstnici, iar alții îl mai supranumesc „cartierul orbilor”, deoarece aici locuiesc mulți nevăzători, blocuri întregi au fost construite special pentru ei. Aici chiar și semafoarele produc un sunet specific, care îți amintește că te afli în „cartierul orbilor”. Din aceste motive, și nu numai, noi, cei de la Biblioteca de cultură și literatură polonă „A. Mickiewicz”, am inițiat un serviciu special pentru aceste categorii de utilizatori – Bibliopoșta.
La început beneficiarii erau sceptici în privința succesului pe care îl va avea acest serviciu, spuneau că puțini vor fi cei ce ne vor accepta în viața lor, iar la moment nu își imaginează o zi fără noi. Serviciul care vine în întâmpinarea vârstnicilor este Bibliopoșta, ea le ușurează viața și le-o face mai comodă, oferindu-le acces la informație și sprijin pe mai multe domenii, chiar la domiciliu.
Serviciul este destinat, în special, persoanelor cărora din diferite motive le este dificil să se deplaseze până la bibliotecă și atunci soluția este ca biblioteca să vină la ei. Da, e bine ca biblioteca să meargă la utilizator, dar așa cum bibliotecarii sunt pilonii acestei instituții, toată responsabilitatea de a satisface nevoile informaționale ale utilizatorilor le revine anume lor. Bibliotecarii sau voluntarii, merg acasă la persoanele solicitante pentru a-i servi la domiciliu. Cererea se face prin telefon sau prin intermediul unei rude, iar în cel mai scurt timp bibliotecarii le vin în ajutor, le livrează cărți, reviste, documente audiovizuale, pentru cei ce dispun de tehnica necesară.
Pe lângă nevoia de informație, bătrânii mai au nevoie și de a face niște economii din puținii bani pe care îi primesc, și atunci bibliotecarii îi țin la curent cu toate schimbările ce intervin în acest domeniu, îi informează despre reducerile și ofertele de care pot beneficia cum ar fi: reduceri în farmacii, zilele când își pot măsura gratis indicele glicemic, tensiunea arterială sau vederea. Îi informăm de unde își pot procura pâine socială sau privitor la reducerile care se fac la magazinele din cartier. Nu ignorăm nici partea estetică și de aceea informăm bătrânii despre cum pot obține gratis sau la preț redus o freză, cum să folosească cardul de primire a pensiei sau care este cel mai apropiat bancomat.
Majoritatea dintre noi își au rude plecate peste hotare și bătrânii noștri nu sunt o excepție, iar noi le venim în ajutor pentru a ține legătura cu rudele plecate și pentru cei ce nu dispun de un calculator propriu, le oferim posibilitatea să vorbească pe Skype, oferindu-le calculatorul și ghidându-i în a-l utiliza. Și pentru că fiecare dintre utilizatorul nostru ne este drag, atunci zilele lor de naștere, tot sunt sărbătorite împreună, felicitându-i în parte, cu urări care îi motivează să trăiască fericiți mai departe, îi fac să se simtă parte a unui întreg.
Una din experiențele de acest gen a fost când am felicitat-o pe una din beneficiarele acestui serviciu la cea de-a 90-a aniversare, doamna a primit felicitările extrem de emoționată și ne-a mulțumit din suflet, iar peste puțin timp doamna s-a stins din viață. Angela, fiica doamnei omagiate ne-a mărturisit: „A fost una din sărbătorile cele mai frumoase, ale mamei, iar ochii ei emanau atâta dragoste, iar voi ați făcut un gest la care familia noastră nici nu se aștepta.” Plăcute sunt momentele când depui suflet pentru a crea ceva frumos, iar răsplata vine din mulțumirea celor din jur.
La momentul actual 24 de persoane beneficiază de acest serviciu, iar pe parcurs sperăm ca cifra să crească, deoarece, fiecare întâlnire cu bătrânii noștri ne demonstrează că acest serviciu este unul necesar și binevenit. Bătrânii se simt mai necesari în societate, simt că au sprijinul și susținerea noastră, cei care prin mijloace puține și efort minim le facem viața mai comodă.
Serviciul nu are o periodicitate stabilă, este la solicitare și, odată cu schimbările care intervin în viața cotidiană, se schimbă și ofertele pe care le propune serviciul nostru. Timpurile se schimbă și cerințele utilizatorilor la fel, ne schimbăm și noi, ne adaptăm și ținem pasul, iar bătrânii noștri sunt mereu alături.
O binecunoscută expresie ne spune: „Cine nu are bătrâni să și-i cumpere.” Noi, cei de la Biblioteca polonă „A. Mickiewicz” avem bătrânii noștri și suntem bucuroși că le putem schimba viața în ceva mai bine!