Biblio Polis - Vol. 61 (2016) Nr. 2  
ARHIVA  
IN MEMORIAM
A plecat la ceruri Nicolae Esinencu

Pe 25 aprilie a.c., la vârsta de 76 de ani, a murit scriitorul și scenaristul Nicolae Esinencu. Scriitorul a suferit un atac cerebral, iar timp de trei săptămâni s-a aflat în comă.
Conform opiniei lui Arcadie Suceveanu, președintele USM, Nicolae Esinencu a fost un spirit neconformist, care a spart tradiționalismul în anii ’60-’70 ai secolului trecut, impunând o literatură ieșită din tiparele ideologice. Din aceste motive, Nicolae Esinencu nu era agreat de oficialitățile de atunci.
Arcadie Suceveanu spune că l-a numit pe scriitorul Nicolae Esinencu un „om al spectacolului”, care a promovat versul liber, eliptic, ironic. „Poeziile, proza, piesele și scenariile de film sunt toate niște parabole, care bat spre suprarealism absurd. Este un scriitor cu totul și cu totul neordinar”, a subliniat președintele Uniunii Scriitorilor. A. Suceveanu își amintește că, atunci când l-a cunoscut pe Nicolae Esinencu, acesta purta „masca radicalismului, a avangardei poetice”. „Era un spirit teribilist, care se deosebea și prin vestimentație, care avea când plete lungi de artist, când purta părul tuns scurt. Vestimentația lui se compunea, neapărat, din trei elemente: un fular lung roșu, până la călcâie, o beretă împletită din lână și, bineînțeles, pantofi cu tocuri înalte.”
Nicolae Esinencu s-a născut la 13 ianuarie 1940, în s. Chițcanii Vechi, r-nul Orhei. A absolvit Școala Republicană de Cultură Fizică (1959). Studii universitare nefinisate. A absolvit Cursurile Superioare de Literatură la Institutul „M. Gorki” în Moscova (1973). Redactor la Editura „Lumina”; secretar, apoi consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1989). Activitate prodigioasă atât în proză și poezie, cât și în dramaturgie și cinematografie, impunându-se cu fiecare creație nouă. Debutează editorial cu placheta de versuri Antene (1968), urmată de cărțile de poezie Sens (1969), Dealuri (1974), Copilul teribil (1979), Stai să-ți mai spun (1983), Cuvinte de chemat fetele (1986) ș.a., precum și de volumele de proză: Sada (1968), Portocala (1970), Toi (1972), Era vremea să iubim (1977), Doc (1986) ș.a., care dezvăluie cititorului un scriitor talentat. În 1990 tipărește romanul Un moldovean la închisoare. Semnează piesele: Grand Prix, Tabachera, Fumoarul, Oameni de paie. Scenarii de film: Tunul de lemn, Vâltoarea. Cărți pentru copii: Harbuzul lui Fănel (1972), Bună dimineața (1977) ș.a. În 1999-2004 Esinencu își adună opera în Scrieri alese (6 vol.). Este cavaler al ordinului „Gloria Muncii”, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Om Emerit al Artei din Republica Moldova. Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1991, pentru vol. Gaura; 1995, pentru vol. Disciplina mondială; 2002 pentru vol. V, Scrieri. Dramaturgie).
Genul literar în care a debutat Esinencu a fost poezia. Dar, spre deosebire de alți poeți, care încep să scrie proză destul de târziu, când le-o dictează vârsta și experiența de viață, Esinencu începe să exploreze toate genurile literare deodată: poezie, dramaturgie, roman, nuvelă, scenariu de film… Importantă este viziunea sa în proză. „O proză realistă, dură, care înseamnă un succes real în nuvelistica noastră actuală” (Ion C. Ciobanu).
Multe scrieri de N. Esinencu au fost traduse în rusă, dar și în alte limbi, precum: estona, georgiana, ceha, maghiara, polona ș.a.