Bibliopolis


  Biblio Polis - Vol. 61 (2016) Nr. 2  
ARHIVA  
VIAȚA FILIALELOR / LIBRARY`S BRANCHES LIFE / ЖИЗНЬ ФИЛИАЛОВ
Ion BORȘ, Liuba CIOBANU
Un oаspete drag la Biblioteca „Ovidius” – scriitorul Petre Crăciun de la București

Din multiplele sarcini pe care și le propune biblioteca în activitățile sale cu cititorii, un rol primordial îl joacă întâlnirile cu scriitorii. Or, scriitorul cunoaște cea mai eficientă cale spre inima cititorului.
Colaborarea Bibliotecii „Ovidius” cu scriitorul bucureștean, creatorul de povești și poetul Petre Crăciun a început de la o proaspătă prietenie a acestuia cu colegul său de breaslă de la Chișinău, scriitorul Alexandru Plăcintă. Fiind un vechi prieten al colectivului bibliotecii, Alexandru Plăcintă i-a recomandat să-și lanseze, aici, la „Ovidius”, pe 14 iunie 2014, romanul pentru copii Robert cel cuminte.
Întâlnirea a avut loc, cum am mai spus, la începutul sezonului de tabără, cu elevii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, manifestarea fiind moderată de Alexandru Plăcintă. De la București au venit să-l susțină soția sa, Cătălina Crăciun, reprezentând Editura „Zorio”, și scriitorul Victor Gheorghe Stan, președintele Filialei București Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România. De la Chișinău a fost prezentă poeta Lidia Grosu, profesor universitar și critic literar.
Scriitorul Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de versuri, oprindu-se mai amănunțit la Robert cel cuminte, proaspătul roman „pentru copii, părinți și bunici”. Apoi, a urmat o recenzie la acest roman, citită de dna Lidia Grosu, care a spus că „oaspeții noștri au adus zori de ziuă de la București la Chișinău”, numind romanul lansat „o poveste reală” despre un băiețel dotat cu harul de a scrie. Victor Gheorghe Stan l-a prezentat pe Petre Crăciun în calitate de scriitor, poet, creator de povești, jurnalist, documentarist și om de televiziune. El a povestit copiilor despre numeroasele întâlniri cu semenii lor din întreaga Românie și despre cărțile lui editate până acum. Scriitorul Victor Gheorghe Stan a spus că e pentru a cincea oară la Chișinău și că este fericit „că sărutăm aceeași limbă”. La rândul lor, cum le stă bine copiilor noștri, au pregătit un recital de poezie din cărțile oaspetelui, i-au adresat întrebări despre copilărie, familie și creație. Iar scriitorul le-a dăruit cărți cu autografe, promițând generos ca în toamnă să revină cu și mai multe cărți.
La 3 decembrie, Petre Crăciun, directorul portalului Literatură Copii, revine la Chișinău cu feciorul său, Cătălin, de 26 de ani, fiind susținut de poeta gălățeană Vera (Veronica) Crăciun (o coincidență de nume) și de moderatorul Alexandru Plăcintă. Ei lansează noua carte Fetița din Floare, apărută la Editura „Zorio”, o poveste „sensibilă și inedită despre călătoria inițiatică a unei fetițe (născută într-un trandafir regal) în lumea exterioară, unde se întâlnește cu șapte personaje simbolice: Îndrăgostitul, Cercetătorul, Negustorul de Flori, Alpinistul, Copilul Răsfățat, Bătrâna care dăruiește flori și Ascetul. Personajele povestirii sunt: Fetița din Floare, zeița Iris, Marele Curcubeu (soțul zeiței) și Micul Curcubeu, fiul celor doi. Călătoria o ajută pe Rose, personajul principal, să descopere diferite tipologii umane, să înțeleagă și mai bine miraculoasa lume a florilor, legănată de armonie și de o muzică sacră, dar și lumea exterioară, raportată la flori. Concluzia este cea conturată în urma discuției cu Ascetul: „Dumnezeu comunică cel mai bine prin copii, prin flori și prin păsări, dar nu prin toate, ci prin cele care zboară cel mai aproape de Călcâiul Domnului.”
Mare i-a fost mirarea lui P. Crăciun să afle de la copii că, în linii generale, ei cunosc subiectul poveștii și personajele ei, cartea fiind adusă la Chișinău în ziua sosirii autorului. Or, scriitorul n-a luat în considerație posibilitățile internetului. Datorită lui, dialogul a devenit constructiv, copiii l-au bombardat (pașnic) cu întrebări. Curioși din fire, ei i-au luat la întrebări și pe scriitorii Vera Crăciun și Alexandru Plăcintă. După lansarea de la „Ovidius”, Petre Crăciun cu Fetița din Floare și Alexandru Plăcintă cu Dacă aș fi ploaie s-au întâlnit cu tinerii și copiii din mai multe localități ale Republicii Moldova la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
La 21 septembrie 2015, în cadrul Săptămânii ușilor deschise, Petre Crăciun, director la Editura bucureșteană „Zorio” și al portalului de literatură pentru copiii de vârstă școlară din tot spațiul românesc, lansează la Biblioteca „Ovidius” carțile Cu Andersen în Regatul Poveștilor și Povestire despre România, Țara părinților. Povestirile despre România sunt scrise și tipărite cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Împreună cu Petre Crăciun ne vizitează soția lui, Cătălina Crăciun, funcționară responsabilă la Editura „Zorio”. Oaspeții au fost însoțiți de scriitorii Alexandru Plăcintă, Mihai Vâlcu, Valeria Dascăl și Nina Slutu-Soroceanu. La întâlnire au venit copii de la Liceul „Universul”, de la grădinița nr. 78 și de la școala primară „Ion Creangă” din orașul Ialoveni. Moderatorul evenimentului, scriitorul Alexandru Plăcintă, le-a oferit cuvântul copiilor de la școala primară „Ion Creangă” din Ialoveni. Ei au înscenat un fragment din cartea lui Petre Crăciun Cu Andersen în Regatul Poveștilor.
„Vin cu mare plăcere la Chișinău, fiindcă sunt sigur că-s așteptat, în primul rând, de prietenii mei de la Biblioteca «Ovidius», a spus Petre Crăciun. Scriitorul a vorbit despre relațiile cu unii autori de la noi, dar și despre tinerele talente basarabene, de care este încântat. El a povestit despre taberele de creație care au loc în România, prezentând-o pe tânăra studentă din Republica Moldova, Aura Gârlova, laureată a unui asemenea concurs, la care Petre Crăciun a fost membru al juriului. Apoi, scriitorul a vorbit despre noua sa carte Povestiri despre România, Țara părinților – o carte despre națiune, istorie, personalități, legende, obiceiuri, despre pictori de biserici, Muzeul Satului și multe altele. Și-au expus părerile și scriitorii Mihai Vâlcu, Nina Slutu-Soroceanu și Valeria Dascăl. Volumul conține capitolele: Țara celor șapte viteji și a Zânei-Zânelor; Omul este mai liber într-o casă țărănească; „Miorița” este „Iliada” și „Odiseea” genetică a poporului nostru și Dumnezeu este la o palmă de tine. Cartea oferă cititorilor săi 150 de fotografii color, un adevărat album de istorie, artă, civilizație și spiritualitate românească. Sunt inserate și foarte multe imagini care pun în valoare activitatea asociațiilor românești din comunități și diasporă, printre care întâlnim și o imagine de la întâlnirea lui Petre Crăciun cu cititorii de la Biblioteca „Ovidius”.
Povestiri despre România, Țara părinților își propune familiarizarea unui număr cât mai mare de copii care trăiesc în afara granițelor cu informații despre țara părinților – România, prezentate sub forma unor povestiri atractive, pe înțelesul copiilor, ușor de memorat. La sfârșitul întâlnirii, Petre Crăciun a dăruit copiilor noua sa carte, împărțind autografe. Poza colectivă din fața bibliotecii a imortalizat acest eveniment din viața copiilor. Pentru colaborare prodigioasă, scriitorul Petre Crăciun a înmânat diplome scriitorului Alexandru Plăcintă și directoarei Bibliotecii „Ovidius”, dnei Liuba Ciobanu.
La 13 mai 2016, Biblioteca „Ovidius” din șoseaua Hâncești organizează lansarea cărții Împăratul-copil, povești în versuri apărute la aceeași Editură „Zorio”, semnate, firește, de poetul bucureștean Petre Crăciun. A devenit deja o tradiție ca de fiecare dată, când apare câte o nouă carte a scriitorului la Editura „Zorio” din București, autorul să o lanseze și la Biblioteca „Ovidius”. Și de data aceasta lansarea cărții a fost moderată de poetul Alexandru Plăcintă, care a fost omagiat cu o zi în urmă la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” în legătură cu împlinirea a 65 de ani de la naștere. La evenimentul din 13 mai au venit să-l susțină pe Petre Crăciun poetele Claudia Partole, Lidia Ungureanu, Maria Tomiță-Corini (din or. Cantemir), poetul Ion Popa-Pădure, scriitoarea Valeria Dascăl și actorul Sandu Aristin Cupcea. Iar în calitate de auditoriu au fost invitați copiii claselor a treia de la grădinița-școală primară nr. 226, director Lina Burlacu. Petre Crăciun a prezentat noutatea sa editorială – cartea de povești în versuri Împăratul-copil, ilustrată de Nicolae Tonița, nepotul redutabilului pictor ieșean Nicolae Tonitza. Cartea descrie ce ar face fiecare copil, dacă ar ajunge împărat. Scriitorul a dialogat cu copiii, luându-i la întrebări, ce ar face și ei dacă ar ajunge în această situație de poveste. Apoi, scriitorul le-a povestit despre propria lui copilărie și despre pățaniile nepoțelei sale, Andra, pe care o iubește nespus de mult. Le-a mai povestit despre viitoarea carte, pregătită pentru tipar. Este vorba despre Țara Adevărului și Împăratul Minciună, la fel, o poveste în versuri.
Poetul a citit poeziile Aladin, covorul și deltaplanul, Măgarul și conservatorul, Capra fără iezi, Muștele și mierea, Motanul descălțat, Lecția girafei, Pensionarea Zmeului Puternic. La rândul lor, copiii au recitat fragmente din Împăratul-copil, din Cruciada pisicilor, poeziile Cioara și papagalul, Ploaia, Ariciul, Leul Mitică și țânțarul, Bobocul de casă, Povestea lui Azorel ș.a.
În continuare, scriitoarea Claudia Partole a vorbit despre primele impresii de la lecturarea cărții Împăratul-copil, despre copilărie și modul deosebit de a povesti al lui Petre Crăciun. Poeta a întrebat:
– Copii, spune-ți-mi, ce limbă vorbiți?
– Româna, au răspuns în cor copiii.
– Bine, dar la București ce limbă se vorbește?
– Tot româna, doar că mult mai frumoasă, a adăugat într-o răsuflare un puști, care dorea ca răspunsul lui să fie primul.
Această apreciere atât de mult l-a impresionat pe scriitor, încât a lăcrimat sincer, fără să-și ascundă emoțiile. Mai mult, ne-a contactat și de la București, interesându-se încă o dată de numele copilului. La manifestare au mai luat cuvântul: poeta Lidia Ungureanu, redactor la săptămânalul Florile dalbe, și actorul Sandu Aristin Cupcea, care a prezentat un recital de poezie. Poetul le-a mai povestit și de cartea Basme din Țara Copiilor Fericiți, care își așteaptă cuminte rândul la tipografie. Apoi, a împărțit fericit din cărțile sale, semnând autografe copiilor.
În dimineața zilei de 13 mai, scriitorii prieteni Alexandru Plăcintă și Petre Crăciun au participat la o emisiune matinală televizată, vorbind și despre lansarea care va avea loc la Biblioteca „Ovidius”. Cercul de prieteni ai bibliotecii noastre a prins contur. Printre ei, cu siguranță, își are locul său aparte și scriitorul Petre Crăciun, născut pe meleagurile Giurgiului, un plai românesc, ca și cel al Chișinăului, unde se cântă doine, se nasc povești cu Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene, unde cresc copiii talentați ca Robert cel Cuminte, unde ciripesc păsări măiestre și se nasc poezii care curg din izvoarele înțelepciunii. Iar scriitorul Petre Crăciun culege smaralde și le imortalizează în noi și noi cărți. După care vine vestea că vom avea o nouă lansare, un nou șir de mărgăritare.