BIBLIOTECILE ÎN INFRASTRUCTURA INFORMAȚIONALĂ

  • Vera OSOIANU
  • Elena PINTILEI

Abstract

            Atît de răspîndită afirmaţie a filosofului american Alvin Toffler „informaţia este putere" va fi mereu actuală şi nu în zadar dreptul la informare este consfinţit în Declaraţia universală privind drepturile fundamentale ale omului.

          Ţările care au înţeles acest adevăr au investit enorm în dezvoltarea accesului la informaţie şi cel mai elocvent exemplu îl poate servi Japonia care, în urma acestor investiţii a sclipit pe cele mai înalte culmi în privinţa dezvoltării tehnologiilor moderne. Este adevărat că tot Japonia poate servi şi ca cel mai convingător exemplu de ce se întîmplă dacă nu deţii toată informaţia necesară atunci cînd iniţiezi realizarea unui proiect de proporţii. Lipsa informaţiei despre ce se întîmplă în lume la un anume capitol a costat-o pe Japonia ani grei de muncă şi miliarde de yeni atunci cînd a iniţiat un amplu program de dezvoltare a computerelor de mare putere în scopul de a se impune ca principală forţă în lumea informaticii. După impunătoare eforturi intelectuale şi resurse financiare aruncate în vînt, japonezii au constatat că tot ce-şi propuseseră ei să realizeze era deja depăşit de tehnologiile dezvoltate de americani.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2020-07-15
How to Cite
OSOIANU, V. and PINTILEI, E. (2020) “BIBLIOTECILE ÎN INFRASTRUCTURA INFORMAȚIONALĂ”, BIBLIOPOLIS, 36(4), pp. 37-40. Available at: https://bibliopolis.hasdeu.md/index.php/bibliopolis/article/view/428 (Accessed: 12November2024).
Section
Teorie și Practică