BIBLIOTECA PRIN IMAGINEA EI: SUB SEMNUL UNUI CONCURS
Abstract
Imaginea bibliotecii tot mai frecvent apare în contextul discuţiilor privind supravieţiurea şi rezistenţa în timp a acestei instituţii, vârsta căreia se numără cu mileniile. Deci, selectarea acestei teme ca prioritară pentru anul 2009 n-a fost întâmplătoare. Discuţiile despre imaginea bibliotecii, despre statutul social al bibliotecarului şi al profesiei de bibliotecar în societate, care depind atât de mult de imaginea bibliotecii, se află mereu în vizorul comunităţii profesionale. Diferite componente ale imaginii au fost puse în dezbatere la diverse întruniri de nivel naţional şi local. Însă, discuţiile de ansamblu pe tema dată au tot fost evitate, justificându-se, probabil, prin complexitatea şi diapazonul deosebit de larg al problemei.
La formarea imaginii îşi aduc contribuţia mai mulţi factori: poziţionarea strategică, spaţiile, dotarea, diversitatea resurselor infodocumentare, spectrul produselor, serviciilor, activităţilor şi al facilităţilor, relaţiile cu publicul, implicarea membrilor comunităţii etc. Însă peste toate tronează bibliotecarul şi toată gama de competenţe, atitudini, mentalitate, comportament etc. solicitate acestuia.
Anul promovării imaginii bibliotecii publice în comunitate a fost gândit ca o campanie naţională de imagine, un fel de „atac frontal”, o undă de şoc, care să scoată în prim-plan acest aspect al activităţii, atât de important pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul bibliotecii. Toate acestea – în contextul conştientizării faptului că soluţionarea problemei nu se face printr-o campanie de un an, ci se realizează sistematic, zi de zi, an de an, folosind toate posibilităţile, cunoştinţele, creativitatea şi competenţele profesionale.