Po(i)etica prozei basarabene și cronotopul Chișinăului - Pilchin, Maria (BIBLIOPOLIS, 2024)
Nu ne vom referi aici la proza basarabeană neapărat din perspectiva poeticii istorice (termen introdus în uzul literar de către cercetătorul rus Aleksandr Veselovski). Nu avem în vedere doar evoluția diacronică a prozei din spațiul basarabean din punctul de vedere al genurilor și stilurilor literare, deși acestea constituie un fundal de la care pornim. La fel, nu ne vom apropia de texte doar din perspectiva conceptului de poetică la care se referea Aristotel, când vorbea despre formele poeziei. Deși, proza noastră abundă de poezie înserată în textul narativ și aceasta ține atât de realismul liric al anilor ’60-’70, cât și de opere recente în care textul narativ alunecă într-o formă de poem narativ, plin de retorisme poetice și de o muzicalitate și un ritm aparte al textului.