CIVILIZAŢIA CĂRŢII ROMÂNEŞTI - BULUŢĂ, Gheorghe (BIBLIOPOLIS, 2020)
Ca în orice altă ţară şi în România istoria cărţii începe cu manuscrisele. Cartea românească şi-a făcut apariţia în Evul Mediu, în scriptoriile mănăstirilor în care se copiau şi se ornau manuscrise, unele de o valoare artistică deosebită, afl ate în prezent în mari biblioteci româneşti şi europene, între altele la Biblioteca Naţională a Franţei şi la Biblioteca Naţională a Austriei. În vreme ce în alte ţări europene cartea manuscrisă a dispărut după răspândirea tiparului, la români ea şi-a prelungit existenţa până târziu, în secolul al XVIII-lea.