DUMITRU MATCOVSCHI, POETUL REÎNVIAT CARE NE-A READUS BIBLIA ÎN CASĂ - Municipală, Biblioteca (BIBLIOPOLIS, 2021)
(Din discursul acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, la Conferinţa consacrată scriitorului şi acad. Dumitru Matcovschi, care, la 20 octombrie 2009, a împlinit 70 de ani) Mărturisesc: îmi face o deosebită plăcere să fiu alături de Dvs. la această Conferinţă consacrată scriitorului, academicianului Dumitru Matcovschi, organizată de Consiliul Suprem pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică al AŞM şi de Consiliul ştiinţific al Institutului de Filologie.