TINERE SPERANŢE - EMILIAN, clasa a lX-a„G', Liceul român-francez „Gheorghe Asachi", Doina (BIBLIOPOLIS, 2021)
Grigore Vieru a fost un mare poet al plaiului nostru. El a fost sufletul Patriei, pe care a iubit-o cu ardoare. A luptat pentru acest pămînt ca nimeni altul şi fiecare fi- rîşor de ţărînă din Moldova este îmbibat cu dragostea lui Vieru. El a purtat războiul cu ignoranţa şi nesimţirea aproape că de unul singur, aliaţii săi diminuîndu-se pe an ce trecea. înarmat cu Sabia Poeziei şi apă- rîndu-se cu Scutul Românismului, el încerca să învingă balaurul, dar numai îi tăia un cap, că în locul lui creşteau două şi mai înfiorătoare. Aşa a ajuns Gr. Vieru un martir, sacrificîndu-şi întreaga viaţă pentru o cauză ce la prima vedere pare sortită eşecului, însă nu e aşa. Căci noi, cei ce au prinsă cu rădăcini trainice în suflet lupta pentru românism, cei ce respiră dreptate şi cărora le curge prin vene dragostea pentru fraţi, noi nu vom lăsa baltă nimic din ce a început Grigore Vieru. Vom duce mai departe, vom striga în lume, vom proslăvi în cele patru zări ceea ce el, marele maestru, a lăsat neterminat, fiind răpit cu cruzime de lîngă noi.