DIN GARDA DE ONOARE A BIBLIOGRAFILOR NOȘTRI - Șpac, Ion (BIBLIOPOLIS, 2021)
lstoric, om de cultura, bibliograf, Nicolae Sanalati s-a nascut la 13 decembrie 1924, in or. Camenca, Transnistria, in familia taranilor Carp și Elena Sanalati. A urmat școala medie moldovenească nr. 1 din localitate pe care, din cauza războiului, a absolvit-o abia in 1946. Este participant la al Doilea Razboi Mondial, fiind grav ranit pe front. Tntre anii 1947-1952 și-a continuat studiile la Facultatea de istorie și filologie, secția istorie, a Universității de Stat din Moldova.