„ÎN GOANA INTERNETULUI”, SĂ NU NEGLIJĂM UNELE REALITĂȚI NETRECĂTOARE - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2021)
Sintagma „secolul vitezelor" a fost atribuită prima dată veacului al XlX-lea, cînd vapoarele, apoi şi trenurile, au prins a servi tot mai des şi tot mai pe larg interesele omului, ale popoarelor. Desigur, în secolul următor, XX, cînd lumea a început a utiliza telefonul şi radioul, cînd şi-au luat zborul primele avioane, pe urmă şi navele cosmice, îmbinarea în cauză, cu referire la trenuri şi vapoare, părea deja o metaforă nu dintre cele mai inspirate, întru cîtva arhaică. Dar iată că secolul trecut a dăruit umanităţii şi internetul, schimbînd şi mai mult atitudinea faţă de viteze, faţă de rapiditatea comunicării dintre oameni. Tocmai de aceea, răscrucea de secole XX-XXI, pe lîngă mulţimea de calificative adunate: „epoca informaţională", „epoca cunoştinţelor", „epoca metamorfozelor tehnologice" etc., - ea, această răspîntie de vremuri, merită cel mai mult a fi supranumită şi „a vitezelor".