Cel mai puternic, mai sigur liant - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2021)
Puţini ştiu că în acest an se termină Deceniul mondial al popoarelor băştinaşe şi al limbilor lor (abreviat, în franceză: DMPAL), lansat cu exact zece ani în urmă, de către ONU, în scopul protejării şi îmbunătăţirii condiţiilor de dezvoltare a unor populaţii şi a graiurilor vorbite de acestea. Dat fiind că efectele (adică programele, tot felul de activităţi, acţiuni şi măsuri) acestui deceniu “tematic" al ONU nu s-au dovedit prea eficiente, Consiliul economico-social a solicitat Adunării Generale a acestei organizaţii suprastatale prelungirea Deceniului - cu încă zece ani. Astfel, suita acţiunilor de protejare şi ameliorare a condiţiilor de dezvoltare a unor populaţii şi de funcţionare a limbilor acestora se va afla încă un deceniu sub înaltul patronaj al ONU. încă zece ani despre destinul unor popoare şi limbi "cu probleme” se va vorbi şi se va acţiona de la cea mai înaltă tribună a lumii.