UN CENTENAR DE LECTURĂ PUBLICĂ LA BÂRLAD - KULIKOVSKI, dr. conf. univ., Lidia (BIBLIOPOLIS, 2021)
Descoperirea Bibliotecii Municipale din Bârlad a fost un exemplu modern de serendipitate. Utilizez acest termen pentru că tocmai ni l-a explicat Marin Pruteanu (BCUB) în cadrul intervenţiei sale la Simpozionul „Biblioteca virtuală" la care a participat şi am participat alături de Dan Matei (CIMEC), Ramona Pândele (BJ Cluj), Luminiţa Şerban (BJ Vaslui), Elena Vulpe (Biblioteca "O. Ghibu", Chişinău) ş.a. în materie de regăsire de informaţii, serendipitatea este modalitatea de a găsi informaţii pertinente fără să le cauţi de la început, căutând altceva sau pur şi simplu rătăcind (exemplul clasic de serendipitate e cel al lui Cristofor Columb, care a descoperit America fiind în căutarea Indiilor). Căutările pe Internet, spunea Marin Pruteanu, în special prin intermediul motoarelor de căutare şi al reţelelor sociale, multiplică situaţiile de serendipitate.