BIBLIOTECA: SCENARII NOI PROVOCATE DE SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ - PETRESCU. dr. conf. universitar, director „Ion Heliade Radulescu", Târgoviste, Victor (BIBLIOPOLIS, 2021)
Biblioteca a aparţinut şi aparţine în continuare comunităţii intrând, de- a lungul timpului, în tradiţia culturală a popoarelor. Drumul cărţii a fost strâns legat de cel al bibliotecii. Sintetizând acest parcurs, bibliologul Dan Simonescu, membru de onoare al Academiei Române, afirma: „Cartea şi biblioteca sunt doua noţiuni în perfecta armonie, care trăiesc bine una lângă alta, ba mai mult se completează în aşa fel, încât una fără alta nu poate vieţui... Cartea este mijlocul necesar de a trai, o necesitate vitală pentru omul înzestrat cu pasiunea cunoaşterii adevărului şi a noului, pentru acel dotat cu simţul a tot ce este frumos în lume"1. Recunoscân-du-i-se importanţa socială, în anul 1972, sub auspiciile UNESCO, se lansa Charta cărţii, document esenţial pentru fundamentarea unei politici culturale moderne.