IFLA: BIBLIOTECILE ȘI LIBERTATEA INTELECTUALĂ - KULIKOVSKI, Victoria (BIBLIOPOLIS, 2021)
Toţi indivizii au dreptul fundamental de accesare a tuturor domeniilor de cunoaştere, creativitate şi activitate intelectuală, şi să-şi exprime gîndurile public. Dreptul de a cunoaşte şi libertatea de expresie sunt două aspecte ale aceluiaşi principiu. Libertatea de expresie este realizată prin prezervarea dreptului de a cunoaşte. Dreptul de a cunoaşte este înrudit cu libertatea 8 gîndului şi cugetului şi cu alte drepturi fundamentale ale omului. Libertatea gîndului şi libertatea de expresie sunt condiţii necesare pentru libertatea accesului la informaţi.