HOLOCAUST – O TRAGEDIE A UMANITĂȚII - ARSENI, Maestru în Artă, bibliotecar, Larisa (BIBLIOPOLIS, 2021)
Holocaustul nazist și Gulag-ul sovietic au făcut împreună zeci de milioane de victime. Fiecare – din rațiuni proprii și prin metode diferite. Naziștii au ucis oameni pe care-i considerau inferiori și de care nu se simțeau în niciun fel responsabili, în timp ce sovieticii și-au omorât și persecutat cetățenii proprii în virtutea unei utopii. Cele două fenomene, produse ale totalitarismului, au marcat un punct de cotitură în istorie, momentul în care oamenii au încetat să mai fie persoane, devenind cifre în cadrul unor statistici sau al unor cote și planuri de îndeplinit.