REVENIREA LUI IVAN TURBINCĂ - METLEAEVA, dr. ,Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”, Miroslava (BIBLIOPOLIS, 2021)
În articolul de față autoarea emite o ipoteză despre originea etnică a personajului principal al poveștii Ivan Turbincă. Ea pornește de la lucrările cercetătorilor români, ruși, francezi, germani care au studiat creația lui Ion Creangă și au remarcat originalitatea scrierilor sale bazate pe realism, poveștile lui rămânând a fi niște autentice nuvele din viața rurală. Personajul principal ține de un mai vechi subiect răspândit în toată Europa, dar având propria sa coloratură națională. Autoarea consideră narațiunea cu Ivan Turbincă drept o peripeție a unui moldovean care, fiind soldat în armata țaristă, la apusul vieții este în căutarea unui rost al său. In this article the author issues a hypothesis about the ethnic origin of the main character of the fairy tail Ivan Turbincă. She starts from the works of Romanian, Russian, French, German researchers who studied the creation of Ion Creangă and noticed the originality of his writings based on realism, his fairy tails remaining some authentic short stories from rural life. The main character is related to an older subject spread throughout Europe, but with its own national color. The author considers the narration with Ivan Turbincă as an adventure of a Moldovan who, being a soldier in the tsarist army, at the end of his life is looking for a purpose of his own.