ÎN DIALOG CU ELENA TARAGAN, CRONICAR AL PROGRAMULUI - KULIKOVSKI, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2021)
„Eu agreez genul acesta de proiecte în care se pune foarte mult accent pe cunoaștere” Lidia Kulikovski: În cadrul „Provocării verii”, Elena Taragan a realizat 13 interviuri, șapte cu manageri de bibliotecă și șase cu tineri bibliotecari. Elena, vreau să văd cum te-ai descurcat tu, pentru că ai „chinuit” bibliotecarii, te-ai dus neanunțată, nu leai spus ce întrebări le vei pune și ei s-au descurcat foarte bine. Cred eu că te descurci și tu. Prima întrebare ar fi, pentru că ai fost în adâncul vulcanului, ai cercetat, ai intervievat bibliotecari din 12 biblioteci, ai monitorizat foarte bine primul grup, ai scris sinteze, aceasta necesită analiză, ai realizat interviuri… Ai fost de câteva ori, de 2-3 ori în aceeași bibliotecă câteodată. Cum ți s-a părut acest proiect-program, program de anvergură, aș zice eu: obișnuit, interesant sau dificil? Elena Taragan: De fapt, de multe ori, eu asociez dificilul cu interesantul. Cred că a fost un proiect complex.