VIITORUL CATALOGULUI, VIITORUL CATALOGĂRII: (Puncte de vedere din ultimele articole de specialitate: o scurtă trecere în revistă) - KULIKOVSKI, Conferențiar universitar , Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
A vorbi despre viitor ne obligă prezentul în permanentă şi neplanificată schimbare. A vorbi despre viitor este dificil pentru că iarăşi nu-i ceva ce ne planificăm. Vine peste noi într-o formă neaşteptată, care cere mişcări spre ceva nou. Aşa s-a întâmplat cu conceptul Biblioteca 2.0. Doar n-a existat Biblioteca 1.5, 1.6.. . 1.9, ca să apară Biblioteca 2.0. Aşa cum desprindem din literatura de specialitate, din ultimii ani, astăzi serviciile bibliotecii sunt foarte interdependente cu serviciile internetului, iar utilizatorii bibliotecii sunt prin definiţie utilizatori web, de vreme ce le oferim un webcatalog. Discuţiile despre Biblioteca 2.0 generează două subiecte de dezbateri. Primul se referă la următorul fapt: catalogul bibliotecii, fie şi webcatalog, în sensul căutării listei de titluri pe care le deţine biblioteca, nu este altceva decât un serviciu de bibliotecă primar. Al doilea subiect se referă la conceptul 2.0, a cărui filozofie accentuează aspecte sociale ale informaţiei ca revizuirea, reconsiderarea, analiza, corectarea, reexaminarea, recomandarea, adăugarea, anexarea, ataşarea, etichetarea etc.