BIBLIOTECILE ȘI ELITELE - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cînd se pare că s-au epuizat, iată, toate subiectele majore demne de a fi abordate în editorialele unei reviste de specialitate, tocmai atunci mai „răsare” o temă capabilă de a ne pune pe gînduri, așadar, bună pentru a fi desfășurată și într-un articol de fond. De data aceasta, imbold, poate chiar sursă de inspiraţie, ne-a servit o conferinţă a dnei conf. univ. dr. Lidia Kulikovski, prelegere ţinută astă toamnă la Sediul Central al BM și care a provocat un interes nedisimulat, drept dovadă stînd și transformarea unui monolog într-un viu dialog. Subiectul, atît de incitant, abordat de dna L. Kulikovski, și pe care am dori să-l desfășurăm în continuare din punctul de vedere al mesajului revistei noastre, se referea la elite, la rolul lor în propășirea societăţii, a culturii, în primul rînd. În alineatele următoare, noi, fi rește, vom căuta prisma necesară pentru a vedea și a prezenta relaţia bibliotecilor (respectiv, a bibliotecarilor) cu elitele.