RANGANATHAN - ANIVERSAREA UNUI MARE BIBUOLOG AL SEC. XX - KULIKOVSKI, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Shiyali Ramamrita Ranganathan, unul din cei mai mari biblioteconomi ai lumii, ideile căruia au influenţat toate aspectele ştiinţei despre biblioteci, a fost cunoscut de domeniul bibliotecar ca un specialist cu o gândire sistematizatoare şi completă prin contribuţiile sale în toate ariile biblioteconomiei - teorie, practică, management. S-a născut la Madras, India, la 9 august 1892. De formaţie matematician, şi-a început activitatea ca lector de matematică la Universitatea din Madras. în 1924 universitatea îi oferă postul de bibliotecar cu condiţia că pleacă la Colegiul Universitar din Londra, să treacă acolo programul de biblioteconomie, în 1925 se întoarce în India, pasionat de biblioteconomie şi convins de importanţa acestui domeniu pentru India, pentru societate, pentru oameni. Rămâne directorul bibliotecii Universităţii din Madras timp de 20 de ani, perioadă în care oferă foarte mult domeniului în India şi biblioteconomiei mondiale.