REVISTA „VIAŢA BASARABIEI" (1932 -1944): LA 75 DE ANI DE LA ÎNTEMEIEREA REMARCABILEI PUBLICAŢII - ŞPAC, Ion (BIBLIOPOLIS, 2020)
A fost o celebră revistă lunară, editată de Asociaţia culturală Cuvânt Moldovenesc. Director al revistei şi preşedinte al Asociaţiei: Pan Halippa. Direcţiile şi programul de activitate ale periodicului sunt formulate în Un cuvânt-înainte, în care directorul revistei scrie: am dori ca Viaţa Basarabiei să fie acea revistă românească de cultura generală, care să cultive pe cetitorul basarabean pentru scrisul şi literatura românească" (V. B. - 1932. - Nr. I. - P. 3), ca mai apoi, imediat după apariţia primului număr, în Un cuvânt de mulţumire (V. B. Nr. 2. - P. 2) să completeze: “Viaţa Basarabiei vrea să fie o revistă de cultură românească şi, în măsura puterilor, de îndrumare în cultura generală. Ea vrea să cuprindă domenii cât mai întinse şi să fie de folos cât mai multor doritori de adevăr, frumos şi bine".