ARHIVE ELECTRONICE DESCHISE - UN NOU ACCES LA INFORMAŢIA ŞTIINŢIFICĂ - ȚURCAN, Conf. univ. dr. hab., Universitatea de Stat din Moldova, Nelly (BIBLIOPOLIS, 2020)
În societatea informaţională cunoştinţele devin un factor al succesului şi al competitivităţii. În aceste condiţii, o deosebită importanţă are accesul la informaţia ştiinţifică mondială, care contribuie la dezvoltarea şi prosperarea economică şi tehnico-ştiinţifîcă a ţării. Accesul liber la valuri uriaşe de informaţie a devenit deja o realitate care permite schimbarea cardinală a situaţiei - de a trece de la izolare şi înapoiere la colaborarea internaţională. Rolul bibliotecilor în condiţiile formării unei paradigme noi a comunicării ştiinţifice se schimbă principial. În trecut, bibliotecile ofereau accesul utilizatorilor doar la resursele care se păstrau în colecţiile bibliotecilor. Treptat, la aceste resurse tipărite s-au adăugat resursele electronice, plasate în reţeaua bibliotecii. Actualmente bibliotecile realizează o funcţie din ce în ce mai importantă - oferă acces la resursele electronice externe.