Precuvîntare: Sadoveanu la Chişinău - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Se împlinesc, la începutul lunii noiembrie, 125 de ani de la naşterea lui Mihail Sadoveanu - un nume cu larg răsunet în literatura noastră, autor a peste 100 de volume: romane, povestiri, nuvele, eseuri, note de călătorie etc. Cînd G Călinescu i-a atribuit calificativul de “Ştefan cel Mare al literaturii române", s-a referit, fără doar şi poate, şi la acest aspect: aria principală a preocupărilor de creaţie ale lui Sadoveanu a vizat Moldova istorică, între graniţele pe care le-a întărit şi le-a apărat slăvitul voievod, iar în multe cazuri personajele sale au acţionat şi în epoci asimilate sau tangenţiale memorabilei domnii a lui Ştefan.