Ergonomia: un management bun al mediului de muncă - COŞERIU, director adjunct, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Tatiana (BIBLIOPOLIS, 2020)
Ştiinţa şi tehnica cunoaşte în ultimul timp o evoluţie rapidă. Acest fapt a determinat schimbări în activitate: se extind şi se aplică tehnologii informaţionale, creşte complexitatea muncii, apar exigenţe noi faţă de condiţiile de muncă, faţă de factorii de risc, se Stabileşte timpul de muncă necesar pentru executarea serviciilor şi produselor. Un management bun al mediului de muncă este asigurat de cunoaşterea sistemului om - mijloace de muncă - mediu, ingineriei umane. Astfel, munca devine un obiect de studiu cantitativ şi calitativ al multor ştiinţe. Cocktail-ul de discipline -psihologie, sociologie, fiziologie, antropologie, medicină, tehnică, fizică etc. -au condus la apariţia unei ştiinţe inter-disciplinare numită ergonomia.