Un mod specific de cinstire a personalităţilor - biobibliografiile - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Comunitatea noastră traversează o etapă de maximă angajare politică... Orice post de radio ai pune, orice canal de televiziune ai deschide, acum, bunăoară, ti se face amar pe suflet de atîtea sloganuri electorale neinspirate. Pare ciudat că în aceste condiţii oamenii mai găsesc timp si forţe de a-şi aminti şi de cultură, de poezie, de carte... Şi, totuşi, se mai gâseste: şi timp, si entuziasm, şi sincere aprecieri, si flori. De exemplu, manifestările prilejuite de aniversarea a 70-a a poetului Grigore Vieru. prin amploare, emoţii şi colorit, au amintit de nişte timpuri ce păreau de mult apuse: anii 1989-1991. Mii de oameni, poate cu deosebire copii şi adolescenţi, au trăit din plin, la o nouă temperatură, frumuseţea verbului matern, dragostea neţârmuită de Tară şi de Neam, puterea şi profunzimea iubirii de Mamă, de Femeie, de natură, de Frumosul însuşi. S-a intimplat şi la noi, în spaţiul dintre Prut şi Nistru, acel caz rar cînd un creator în viaţă, opera sa, cunoscută, apreciată, îndrăgită de cîteva generaţii, prilejuieşte o sărbătoare de rang naţional, cînd aproape că toate instituţiile culturale, organele mass-media consideră o datorie de onoare de a-l cinsti pe scriitor, de a-i repune în actualitate creaţia prin: lecturi, recitaluri de poezie, spectacole muzicale, interpretări sau re-interpretări critice ş.a.m.d. Menţionăm în context că BiblioPolis a anticipat acest frumos jubileu, publicînd in nr. 4 din 2004 un material consacrat maestrului Grigore Vieru, un microeseu scris cu sinceritatea şi căldura pe care le poate avea numai un alt maestru, cel ce se numeşte Glebus Sainciuc. Mai amintim că numeroase biblioteci din sistemul BM “B. P. Hasdeu” au organizat diferite şi originale manifestări dedicate creaţiei şi personalităţii lui Grigore Vieru, care, de altfel, a fost prezent mereu, de-a lungul anilor, pe agenda activităţilor culturale organizate sub egida Bibliotecii Municipale din Chişinău.