„Cultura românească în Basarabia sub stăpânire rusă” de Ștefan Ciobanu - VEREBCEAN, Andrei (BIBLIOPOLIS, 2026)
Articolul face trimitere la cartea „Cultura românească în Basarabia sub stăpânire rusă” a lui Ștefan Ciobanu, o lucrare dedicată evoluției culturii românești în Basarabia după anexarea provinciei la Imperiul Rus în 1812. Autorul analizează impactul politicilor de rusificare asupra vieții culturale, religioase și educaționale, evidențiind rolul limbii române în școală, biserică, presă și teatru. Lucrarea scoate în evidență contribuția intelectualității basarabene la păstrarea identității naționale în condiții dificile. Articolul urmărește, de asemenea, traseul exemplar al volumului, de la bibliotecile istorice din Chișinău până la colecțiile Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, unde este păstrat astăzi ca o valoroasă carte rară.