Tehnologia RFID în biblioteci – o experiență a viitorului - BULDUMA, Gabriela (BIBLIOPOLIS, 2026)
Articolul abordează utilizarea tehnologiei de identificare prin radiofrecvență (RFID) în biblioteci, evidențiind beneficiile, riscurile, componentele și exemplele de implementare la nivel internațional, inclusiv cele observate în cadrul unor vizite de studiu. Tehnologia de identificare prin radiofrecvență (RFID) reprezintă o soluție inovatoare utilizată în biblioteci pentru identificarea și gestionarea resurselor prin unde radio, contribuind la automatizarea proceselor, îmbunătățirea serviciilor pentru utilizatori și sporirea securității colecțiilor. Sistemele RFID includ etichete, cititoare, stații de auto-împrumut, porți de detecție și software specializat, integrat cu platforme precum TinRead, Qulto sau Koha. Deși implică riscuri precum încălcarea confidențialității, costuri ridicate și limitări tehnice, numeroase biblioteci din întreaga lume, inclusiv din România, au implementat cu succes această tehnologie. Exemple relevante sunt bibliotecile din Helsinki, Singapore, Paris, New York, Cluj-Napoca și Sibiu, unde RFID a permis eficientizarea activităților, acces rapid la informații și dezvoltarea serviciilor digitale. Vizitele de studiu ale bibliotecarilor din Republica Moldova în biblioteci românești moderne au evidențiat beneficiile concrete ale RFID și au oferit modele de bune practici. În acest context, tehnologia RFID se conturează ca o oportunitate strategică de modernizare pentru bibliotecile din Republica Moldova, în condițiile elaborării unor proiecte și a atragerii de resurse financiare.