Forumul municipal pentru bibliotecari: „Biblioteci incluzive pentru comunitate” ca platformă de promovare a incluziunii sociale - HARJEVSCHI, Mariana (BIBLIOPOLIS, 2026)
Bibliotecile publice și școlare sunt recunoscute tot mai frecvent in literatura de specialitate drept actori esențiali ai incluziunii sociale, educației non-formale și consolidării coeziunii comunitare. Articolul prezintă rezultatele unei cercetări calitative, aplicate în cadrul celei de-a II-a ediții a Forumului municipal „Biblioteci incluzive pentru comunitate”, desfășurat la Chișinău, cu participarea a 111 bibliotecari, reprezentanți ai autorităților publice locale și parteneri instituționali. Analiza evidențiază nevoia implicării bibliotecilor în dezvoltarea serviciilor incluzive, adaptate nevoilor diverselor grupuri comunitare, precum și importanța cooperării interinstituționale in susținerea acestor demersuri. Organizarea forumului a fost susținută de Primăria municipiului Chișinău, în colaborare cu Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova, al Consiliului Norvegian pentru Refugiați și al Asociației Obștești „Parteneriate pentru fiecare copil”.