Memoria și energia unei comunități profesionale: revista „BiblioPolis” la cel de-al 100-lea volum - PILCHIN, Ivan (BIBLIOPOLIS, 2026)
Editorialul marchează apariția celui de-al 100-lea volum al revistei „BiblioPolis” și evocă evoluția acesteia de la o publicație instituțională, fondată în 2002 de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, la o revistă de referință pentru biblioteconomia și științele informării din Republica Moldova. Sunt evidențiate contribuția revistei la modernizarea profesiei, consolidarea comunității bibliotecarilor, cercetarea de specialitate, promovarea lecturii, păstrarea memoriei culturale a Chișinăului și valorificarea transformărilor digitale. Textul omagiază personalitățile și colaboratorii care au susținut publicația de-a lungul timpului și reafirmă angajamentul revistei de a rămâne conectată la viitorul bibliotecii, al culturii scrise și al comunității profesionale.