BIBLIOTECONOMIA ÎN LUMEA VIRTUALĂ - KULIKOVSKI, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Obiectul biblioteconomiei este biblioteca cu toate componentele sale – bibliotecari, spaţii, resurse. Biblioteconomia studiază legităţile dezvoltării şi funcţionării acestor componente în relaţia lor cu cea mai importantă componentă a bibliotecii – utilizatorul. Amintind afirmaţia lui Ion Stoica precum că „biblioteconomia este ştiinţa tuturor ştiinţelor”, ne întrebăm astăzi: biblioteconomia, ştiinţa organizării tuturor ştiinţelor, e în pericol? Nu îşi găseşte locul în lumea nouă, lumea virtuală? Dar poate lumea virtuală nu este altceva decât biblioteconomie modernă? Abordând conceptul Biblioteca 2.0, punem în discuţie, de fapt, viitorul instituţiei bibliotecare. Şi dacă nu am fi reprezentat BM „B.P.Hasdeu”, poate găseam alt citat, dar aşa cităm din B.P. Hasdeu: „Trecutul este uşa viitorului”. Biblioteconomia trebuie să abordeze viitorul obiectului şi subiectului ei prin prisma trecutului. Ce aveam noi cu 100 de ani în urmă? Cu ce se ocupau bibliotecile? Cu alfabetizarea, educarea, informarea, constituirea colecţiilor (astăzi resurse), constituirea şi publicarea cataloagelor (astăzi le expunem on-line), cercetarea, comunicarea culturală, tezaurizarea, planificarea, elaborarea rapoartelor, statisticilor... Ce fac bibliotecile astăzi? Acelaşi lucru, dar cu alte mijloace. Vor face acelaşi lucru şi peste alţi 100 de ani, cu mijloace mult mai sofisticate...