Biblioteci de succes: un model românesc de urmat - OLEINIC, Ludmila (BIBLIOPOLIS, 2026)
În perioada 15-21 iunie 2025, o echipă de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău a efectuat o vizită de documentare la trei biblioteci importante din România: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Mureș. Vizita a urmărit identificarea bunelor practici în promovarea lecturii, mobilizarea diverselor categorii de public și integrarea inovațiilor tehnologice în activitatea bibliotecilor. Biblioteca din Sibiu a impresionat prin organizarea spațiilor, colecția de carte veche și rară, tipografia proprie și rafturile mobile din depozit. La Cluj, a fost remarcat sistemul RFID pentru evidența colecțiilor, scanerul automat de digitizare, aparatul de igienizare a cărților și programul prelungit până la miezul nopții. La Târgu Mureș, punctul culminant a vizitei a fost Filiala „Teleki-Bolyai” – o comoară cu peste 200000 de volume vechi, manuscrise și incunabule.