Humanoteca sau despre depozitul de umanism(e) - COSMA, Iulia (BIBLIOPOLIS, 2025)
Textul explorează ideea că o bibliotecă nu este doar un spațiu de depozitare a cărților, ci un adevărat „depozit de umanism” – o „humanotecă” – în care cunoașterea, cultura și experiența umană sunt păstrate și transmise prin intermediul oamenilor. Autoarea evidențiază rolul bibliotecarilor nu doar ca administratori ai colecțiilor, ci ca mediatori esențiali între cititori și universul cărților, ghidând cercetarea și oferind sprijin dincolo de obligațiile profesionale. Biblioteca devine astfel un spațiu al memoriei, al formării culturale și al solidarității umane, în care relația dintre oameni contează mai mult decât tehnologia sau sistemele de catalogare.