Drama omonimă a scriitorului Alexei Marinat – Prizonierul - RĂILEANU, Vitalie (BIBLIOPOLIS, 2025)
Textul face trimitere la volumul „Prizonierul” de Alexei Marinat care reconstituie, prin amintiri și fapte reale, experiențele autorului ca deținut politic în Gulag-ul sovietic. Naratorul reflectă asupra traumei, lucidității și dramelor trăite, prezentând o galerie complexă de personaje și situații care dezvăluie absurditatea exodului forțat din anii ’50-’60. Cartea explorează tensiunea dintre realitate și memorie, dramatizând experiențele prin dialoguri, monologuri și descrieri atent construite.