Lecturi împărtășite: o poveste despre destin, tradiție și reziliență - JUC, Liliana (BIBLIOPOLIS, 2025)
Textul reflectă discuția desfășurată la Biblioteca „Târgoviște” în baza romanului „Aglaia a Vădănii” (2022), prima carte de proză a Emiliei Plugaru. Evenimentul a reunit scriitori, profesori și cititori, oferind un prilej de reflecție asupra valorilor umane, identității naționale și rezilienței. Romanul spune povestea Aglaiei – o femeie simplă, dar puternică, care își poartă destinul cu demnitate, dragoste și credință, pe fundalul transformărilor istorice din Republica Moldova: de la foamete și deportări până la renașterea națională și exodul contemporan. Cartea surprinde tradițiile rurale, relațiile autentice dintre oameni și transformările satului moldovenesc, fiind considerată o odă dedicată femeii și un omagiu adus generațiilor trecute.