Romanele Nistrului: un triptic cu Gib Mihăescu, Vladimir Beșleagă și Alexandru Popescu - PILCHIN, Maria (BIBLIOPOLIS, 2025)
Autoarea articolului analizează trei romane care explorează Nistrul ca simbol al graniței existențiale și civilizaționale. Romanul „Rusoaica” (1933) de Gib Mihăiescu este receptat ca roman psihologic care descrie obsesia erotică a unui militar pentru o rusoaică aristocrată, reflectând tensiunea dintre Est și Vest. „Zbor frânt” (1966) de Vladimir Beșleagă, un roman modern al introspecției, prezintă conflictul identitar al lui Isai, prins între Est și Vest, marcat de trauma războiului și totalitarismului. Nistrul devine o barieră între lumi, iar zborul frânt simbolizează imposibilitatea reconcilierii destinelor. „Montana” (2022) de Alexandru Popescu explorează trauma transnistreană post-1992, cu Ivan Josan, un copil dintr-o zonă militarizată, confruntat cu războiul și pierderea tatălui. Toate trei romanele reflectă lupta individului cu istoria, identitatea și spațiul fracturat al Basarabiei.