Povestea „Ovidienii CODE kids”: pasiune, creativitate și inovație în programare - CEBANU, Victoria (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul descrie participarea și succesul Clubului „Ovidienii CODE Kids” al Bibliotecii „Ovidius”, parte a programului CODE Kids, lansat în 2017 în România și extins în 2023 în Republica Moldova. Proiectul este inițiat de Fundația Progress, promovează competențele digitale pentru copii din comunități rurale și urbane mici, încurajând programarea și soluțiile tehnologice creative. Biblioteca „Ovidius” a răspuns cu entuziasm invitației Fundației Progress, deschizând clubul „Ovidienii CODE Kids”. Cu 12 membri înscriși, acest club și-a propus să familiarizeze copiii cu noțiunile de bază ale programării și să le dezvolte gândirea logică și abilitățile de rezolvare a problemelor. La Târgul Regional de Știință CODE Kids (30 octombrie 2024), proiectele „PICTA” (pantofi inteligenți cu control termic) și „DOG GPS” (monitorizarea câinilor vagabonzi) au obținut locul I și o mențiune. La Târgul Național din București (24 noiembrie 2024), „Ovidienii” au câștigat locul I la „Best Pitch”. Succesul, susținut de mentori precum Valeriu Cuțebov și parteneri ca Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și Universitatea Politehnică București, subliniază importanța educației STEAM pentru formarea tinerilor inovatori.