O poveste despre povestea migrației - DAMIAN, Sanda (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul analizează cartea Doggy de Maria Pilchin, care explorează trauma abandonului parental și impactul migrației prin povestea lui Andrei Mătăsaru, un băiat de 10 ani. Crescut în absența părinților, marcat de divorțul acestora și de emigrarea mamei, Andrei se confruntă cu un mediu familial ostil și cu indiferența învățătoarei, dezvoltând o stare de izolare și depresie. Cu toate acestea, personajul transformă porecla „Doggy” într-un simbol al rezilienței, devenind „Doctor Dog”, un iubitor al animalelor. Cartea evidențiază efectele distructive ale migrației asupra copiilor din Republica Moldova, oferind o lecție despre puterea de a depăși obstacolele.