Biblioteca viitorului care a devenit prezent - PILCHIN, Ivan (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul evidențiază transformarea bibliotecilor moderne prin digitalizare și inteligență artificială, evoluând în biblioteci hibride care integrează cărți fizice și resurse digitale. În cadrul dezbaterii publice din 29 noiembrie 2024, organizate de Consiliul Biblioteconomic Național, a fost propus conceptul „bibliotecilor de idei”, unde inteligența artificială transformă cărțile în concepte, optimizând căutarea personalizată. Studiile internaționale arată că 68% din populația globală este conectată online la o bibliotecă electronică globală. Totuși, chiar dacă biblioteca ajunge, tot mai mult, să fie privită ca o rețea de idei interconectate, rolul ei va rămâne același: cel de a deschide mințile, de a construi punți între epoci, între culturi și între oameni.